A csapból is az folyik, hogy ez a Húsvét most más, mint a korábbiak, és ez sajnos valóban így is van. A koronavírus miatt most egy felfordult világba jött el az ünnep, és ezzel együtt kicsit rányomja bélyegét a hangulatra. De fel a fejjel, az ünnep attól még ünnep, és jól érezni magunkat semmilyen törvény szerint sem tilos.
Távollévő rokonok most nem kerekednek fel locsolkodni, marad a telefonos és az online kapcsolattartás. Persze ettől még mi magunknak, magunkért még főzhetünk, süthetünk néhány finomságot, és ezt javasoljuk Nektek is. íme néhány ötlet erre az ünnepre.
Levesek
Egyik kedvenc alapanyagunk az édesburgonya (másnéven batáta), míg a másik a csicseriborsó. Kettejük házasságából és egy nevető curryvel kiegészülve ez a krémleves nagyon különleges lesz az ünnepi asztalon.
Hozzávalók:
- 1 nagy édesburgonya – felkockázva
- 4 db közepes répa – feldarabolva
- 1 nagy (lila)hagyma – felkockázva
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors, curry, kevés gyömbér
- kis doboz növényi tejszín – de el is hagyható
- 1 konzerv csicseriborsó leöblítve, lecsepegtetve – levesbetétnek
Elkészítés: Currys édesburgonya krémleves készítése
Maradva a krémlevesek vonalánál, ha a currys vonal kevésbé szimpi, akkor javasoljuk a sült paprika-krémlevest. Szuper, különleges recept és szintén nagyon illik az ünnepi asztalra.
Hozzávalók:
- 4 db piros kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 fej (lila)hagyma 4-be vágva
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 gerezd fokhagyma – vagy fél kiskanál fokhagymapor
- só, bors
- 8 dl víz
- ízlés szerint folyékony füst, chili pehely
Elkészítés: sült paprika-krémleves elkészítése
Főételek
Mi más is lehetne a legnagyobb sláger ilyenkor is, mint a töltött káposzta és az egyben sült (lencse) fasírt. (sonka helyett)
Vegán töltött káposzta hozzávalók:
- 10-15 db savanyított káposztalevél vagy egy fej káposzta
- 3 konzerv vörösbab lecsepegtetve, összetörve vagy 4,5 bögre (bögre =2,3dl) főtt bab összetörve
- 700 g főtt rizs (mi kerekszeműt használtunk, jobban tapad, krémesebb)
- 1 db padlizsán meghámozva, nagyon apró kockákra vágva, bepácolva sóval, folyékony füsttel egy éjszakára– ettől lesz jó füstös íze a töltött káposztának
- 2 fej hagyma apróra vágva
- kb. 1 kg savanyúkáposzta leszűrve – ha túl savanyú/sós, öblítsük ki
- 4-5 db babérlevél
- só, bors, (füstölt) pirospaprika, őrölt kömény
- néhány evőkanál paradicsompaszta (házi a legjobb)
- 1 kiskanál tahini (elhagyható)
Vegán egyben sült lencsefasirt hozzávalók:
- 400g (4-5 db kisebb krumpli) héjában megfőzve
- 1 nagy konzerv lencse lecsepegtetve vagy kb. 500 g főtt lencse
- 3 db közepes (lila)hagyma apróra vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma átpasszírozva
- 1 bögre (gluténmentes) zabpehely
- 1 evőkanál (gluténmentes) szójaszósz – tamari (el is hagyható)
- 2 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál mustár
- só, bors, kömény, kakukkfű, folyékony füst – vagy amilyen fűszereket szeretsz – plusz fokhagymapor, hagymapor, (füstölt) pirospaprika, néhány evőkanál sörélesztőpehely
- fél bögre (bögre=2,3dl) napraforgómag serpenyőben olaj nélkül megpirítva
- tetejére: fél bögre ketchup összekeverve 1-2 evőkanál édesítővel, amit használsz – vízzel turmixolt datolya / eritrit /juharszirup, kevés só, fokhagymapor, hagymapor
Elkészítések: Vegán egyben sült lencsefasírt elkészítése és töltött káposzta elkészítés
Ha a két fenti recept kevésbé nyerte el a tetszésed vagy épp egy kis színnel dobnád fel az asztalt, akkor javasoljuk a krémes cékla rizottót.
Hozzávalók:
- 500 g cékla sütőben megsütve, meghámozva (főttből is jó, azt is kicsit süssük meg a sütőben olaj nélkül) – nyers cékla sütése kb.50-60percet vesz igénybe 180 fokon
- 2 fej (lila) hagyma – finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma – apróra vágva
- 250 g rizottó rizs vagy kerekszemű rizs
- 1,5 dl fehér bor (elhagyható)
- 7 dl forró zöldségleves, vagy 7 dl forró víz+ 1 evőkanál natúr ételízesítő+ só
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
- 4 evőkanál növényi tejföl (lehetőleg házi készítésű, de boltival is működik)/tejszín –el is hagyható
- só, bors, kevés kakukkfű
- ízlés szerint mehet hozzá kis balzsamecet, vagy valami édesítő – datolyaszirup, juharszirup, stb. – mi most nem használtunk
- maroknyi apróra vágott friss kapor /petrezselyem/ bazsalikom / koriander ízlés szerint
Elkészítés: Krémes cékla rizottó elkészítése
Desszertek
Finom, sütés nélküli sütik teljes hada sorakozik fel egy YouTube-ra feltöltött videónk röpke 11 percében: raffaello-, kókusz– és trüffelgolyókat is bemutatunk.
Emellett nálunk óriási sikert aratott a répatorta muffin változata (videón is bemutatjuk) és az egészséges céklás desszertgolyó is.
Persze, azért az édesszájúak mellett a sósabb ízek kedvelőire is gondoltunk: a gluténmentes krumplispogácsa vagy épp a ropogós (zöldséges) falatkák nagyszerű választás, ahogy a szezámmagos kréker is.
Mit javaslunk még?
Több, mint 200 saját recept böngészése során a kapcsolódó emlékek, nevetések mellett az ízek is mindig eszünkbe jutnak és nagyon nehéz a választás.
Zárszóként jöjenek a kenhető dolgok! Kenyérre vagy kalácsra több javaslatunk is van:
- sült zsír
- magpástétom
- tofu körözött
- olaj- és tahinimentes humusz
- Elkészítésüket egy videóban is bemutattuk: ide kattintva nézheted meg.
Tovább is van?
Naná, egyszerűen lehetetlen abbahagyni a finomságokat: sosem árthat van a hűtőben egy kis vegán tejföl vagy épp majonéz, ahogy tojáskrém. Érdekességképpen: mindhárom receptet bemutattuk videós formában is a YouTube csatornánkon.
Mutasd meg Te is mit készítettél!
Várjuk az ünnepi ételekről készült képeket, recepteket vagy bármely más vegán finomságot a Vegán receptek – Vegánblog facebook csoportba, ahol már több, mint 11.000 tagnak mutathatod meg mi is készül nálatok – nyugi senki sem harap!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!
Dóri, Ákos