Recept megosztása

Vegán töltött káposzta

Az ünnepi menü következő tagja ez a nagyon finom, de annál egyszerűbb töltött káposzta. Akár 1-2 nappal előbb is elkészíthetjük, hiszen kifejezetten jót tesz neki az állás, csak összeérnek jobban az ízek, ráadásul nem az utolsó pillanatban kell 10 féle fogást főznünk.
Természetesen, akinek nem kell kerülnie a gombát, tofut, nyugodtan kiegészítheti velük a tölteléket.

 

4 személy
90 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon 2 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.ha nem savanyított leveleid vannak: lásd a leírás végén
  • 2.kevés vízen/ magvajon kezdjük el sütni/ párolni a padlizsán kockákat – ha nem használunk olajat, pici tahinit tehetünk alá, hogy süljön (opcionális) - mi vízen dinszteltük
  • 3.tegyük hozzá az összevágott hagymát, fokhagymát, süssük azzal is
  • 4.öntsünk alá pici vizet, fedjük le, és pároljuk meg – mikor megpuhult, tegyük félre
  • 5.egy tálban keverjük össze a babot (ne turmixoljuk, krumplitörővel zúzzuk össze), főtt rizst, fűszereket, (babérlevél kivételével) és a hagymás, „füstölt” padlizsánkockákat – ezzel meg is van a töltelékünk
  • 6.a káposztaleveleket mossuk le, ha nem szeretjük nagyon savanyúan majd vágjunk le az erekből, ahol vastagok, hogy lapos legyen
  • 7.a lábas aljába tegyük bele a savanyúkáposzta felét, tegyünk rá 2-3 db babérlevelet, borsozzuk, szórjunk rá kevés pirospaprikát, keverjük össze
  • 8.kezdjünk el batyukat készíteni a káposztalevelekből és a töltelékből – kb. evőkanálnyi tölteléket helyezzünk a levél közepébe, tekerjük fel, két végét gyűrjük be - ha túl nagy a levél, nyugodtan vágjuk több felé
  • 9.szorosan tegyük a csomagokat egymás mellé, majd egymás fölé – közé tegyünk babérlevelet
  • 10.a batyuk tetejére halmozzuk fel a maradék savanyúkáposztát
  • 11.szórjuk meg azt is kevés köménnyel, borssal, paprikával, tegyünk rá babérlevelet, néhány kanál paradicsompasztát
  • 12.öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje
  • 13.lassú tűzön főzzük kb. 1-1,5 órát, h a káposzta megpuhuljon – közben ne kevergessük, csak rázogassuk
  • 14.tálaljuk kesuföllel/ vegán tejföllel
  • 15.ha nem savanyított leveleink vannak: vagdossuk be /szúrjuk meg egy nagy késsel a torzsánál függőlegesen a káposztánkat, majd tűzzük fel egy húsvillára a torzsánál; egy akkora edényben forraljunk vizet kevés sóval, amibe belefér a fej káposztánk – mikor forr, tegyük bele, majd 3-4 percig főzzük, mikor letelt, a húsvillánál fogva óvatosan emeljük ki egy nagy tálcára, és fejtsük le a leveleket – ha már nem jönnek le könnyen, megint helyezzük vissza pár percre a forró vízbe – ezt addig ismételjük, míg elegendő levelünk lesz
  • 16.bátrabban sózhatunk egy kicsit, ha nem savanyított leveleket használunk, hiszen azok eleve sósabbak

Hozzávalók

  • 10-15 db savanyított káposztalevél vagy egy fej káposzta - savanyított káposztafejből inkább 2 db
  • 3 konzerv vörösbab lecsepegtetve, összetörve vagy 4,5 bögre (bögre =2,3dl) főtt bab összetörve
  • 700 g főtt rizs (mi kerekszeműt használtunk, jobban tapad, krémesebb)
  • 1 db padlizsán meghámozva, nagyon apró kockákra vágva, bepácolva sóval, folyékony füsttel egy éjszakára– ettől lesz jó füstös íze a töltött káposztának
  • 2 fej hagyma apróra vágva, 3-4 gerezd fokhagyma átpasszírozva
  • kb. 1-1,5 kg savanyúkáposzta leszűrve – ha túl savanyú/sós, öblítsük ki
  • 4-5 db babérlevél
  • só, bors, (füstölt) pirospaprika, őrölt kömény
  • néhány evőkanál paradicsompaszta (házi a legjobb)
  • 1 kiskanál tahini/magvaj (elhagyható)