Nagyon finom majonézt készítettünk most kölesből, szem előtt tartva, hogy vannak, akik nem ehetnek valamilyen okból hüvelyeseket. Ha van késes aprítónk, vagy blenderünk/ turmixgépünk, egészen krémesre tudjuk keverni, aprítani a kölesszemeket, és tényleg elérhetjük a bolti majonéz állagát – olaj nélkül.
1.a majonéz egy nagyon kényes étel, ugyanis mindenki másképp szereti – édesebben, ecetesebben, ecet nélkül - ezért azt ajánljuk, hogy először tegyél mindenből egy keveset, majd folyamatosan kóstolgatva igazítsd a saját igényeid szerint
2.tegyük a főtt kölest, citromlevet, mustárt, (ecetet) egy dl tejjel a késes aprítóba, és kezdjük összedolgozni – ha nagyon sűrű öntsünk hozzá még tejet
3.dolgozzuk össze olyanra, hogy teljesen sima legyen az állaga – apránként öntsünk hozzá a tejet, ha szükséges, hogy ne legyen túl híg
4.igazítsunk a fűszerezésén, míg el nem érjük a kívánt ízt
5.jól lezárt üvegben pár napig hűtőben eláll
Hozzávalók
egy bögre főtt köles – ha nem használsz sok majonézt, csinálj fele adagot