Recept megosztása

Vegán (köles)majonéz

Nagyon finom majonézt készítettünk most kölesből, szem előtt tartva, hogy vannak, akik nem ehetnek valamilyen okból hüvelyeseket. Ha van késes aprítónk, vagy blenderünk/ turmixgépünk, egészen krémesre tudjuk keverni, aprítani a kölesszemeket, és tényleg elérhetjük a bolti majonéz állagát – olaj nélkül.

4 személy
15 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.a majonéz egy nagyon kényes étel, ugyanis mindenki másképp szereti – édesebben, ecetesebben, ecet nélkül - ezért azt ajánljuk, hogy először tegyél mindenből egy keveset, majd folyamatosan kóstolgatva igazítsd a saját igényeid szerint
  • 2.tegyük a főtt kölest, citromlevet, mustárt, (ecetet) egy dl tejjel a késes aprítóba, és kezdjük összedolgozni – ha nagyon sűrű öntsünk hozzá még tejet
  • 3.dolgozzuk össze olyanra, hogy teljesen sima legyen az állaga – apránként öntsünk hozzá a tejet, ha szükséges, hogy ne legyen túl híg
  • 4.igazítsunk a fűszerezésén, míg el nem érjük a kívánt ízt
  • 5.jól lezárt üvegben pár napig hűtőben eláll

Hozzávalók

  • egy bögre főtt köles – ha nem használsz sok majonézt, csinálj fele adagot
  • néhány dl nem édesített növényi tej
  • fél kiskanál fekete só – ettől lesz tojásos íze
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 kiskanál ecet (el is hagyható)
  • 1 kiskanál citromlé
  • édesítő – amilyet szeretsz
  • bors