karácsonyi vegán receptek vegánblog

Vegán karácsonyi receptek

Vegán karácsonyi receptek

Minden olyan nap különleges, amikor együtt, egy asztalnál gyűlik össze a család. Legyen ez egy névnap, szülinap vagy egy normál hétköznap, de valahogy a Karácsony mégis valamiért mindig kicsit más. Ezen az ünnepen mi is sütünk és főzünk, nagyokat beszélgetünk, zenét hallgatunk és főképp egyszerűen csak boldogok vagyunk. Ebből a felsorolásból a tőlünk megszokott módon a vegán ételeket, recepteket fogjuk bemutatni – hátha jól jön néhány vegán fogás a Ti asztalotokra is.

A Vegán receptek – Vegán blog facebook csoportba néhány hónapja kezdtünk el megosztani hetente többször is kipróbált és általunk fényképezett recepteket.

Többek között az volt a célunk, hogy a tagok számára izgalmas ötleteket adjunk a vegán konyha világából. Bebizonyítottuk, hogy a vegán életmód közel sem unalmas, se nem egyoldalú – elég csak a csoportot végiggörgetni.

A sok-sok pozitív visszajelzés nagyon sok energiát adott és ad, hogy folyamatosan készüljenek az újabb tartalmak.

November végén, december elején egyre több hozzászólás, poszt és privát üzenet érkezett azzal kapcsolatban, hogy ki mit fog az ünnepi asztalra varázsolni Karácsonykor. Ezért is született meg ez a bejegyzés, hogy összefoglaljuk a recepteket és az ötleteket, így egy helyről tudtok válogatni az ünnepi ételek és italok között. Jöjjön is a karácsonyi menüsor!

 

tárkonyos burgonyagombóc leves recept vegánblog
Tárkonyos burgonyagombóc leves

Levesek

Mivel is indíthatnánk klasszikusan a sort, ha nem a levesekkel. Nálunk elképzelhetetlen, hogy ne legyen az asztalon tárkonyos burgonyagombóc leves vagy hamis húsleves sütőtökből. Mindkettőt imádjuk.

 

vegán töltött káposzta recept vegánblog
Vegán töltött káposzta

Főételek

A karácsonyi asztal nálunk nem jöhet létre kétféle étel nélkül. A töltött káposzta annyira az életünk része, mint az egyben sült lencsevagdalt így ahelyett, hogy döntenénk mi is készüljön el, inkább elkészül mindkét étel.

 

sütőben sült tahini szószos zöldségek
Sütőben sült tahini szószos zöldségek

Kiegészítők, köretek

A töltött káposzta mellé természetesen nem maradhat el a vegán tejföl sem. Ha nem boltban vásárolunk, hanem magunk szeretnénk elkészíteni, akkor ajánljuk számotokra a kesutejföl receptjét, amiből egy bő hétre is könnyedén betárazhatunk.

Köretként két vonalon is elindulhatunk. Zöldségköretként egyértelmű, hogy sütőben sütünk egy tahini szószos finomságot, de hogy a szénhidrát se maradjon ki a sorból készül mellé borsós-kukoricás rizs is.

Erről nincs fent (még) külön recept, így itt osztjuk meg az elkészítését.

Hozzávalók:  1 bögre rizs, mélyhűtött borsó, kukorica vegyesen 1-1,5 bögre (bögre = 2,3 dl), 2 bögre víz (barna rizsnél 2,5-3), só

Elkészítés: feltesszük főni, lefedjük, felforraljuk, majd alacsony fokozaton lassan főzzük tovább. Amíg beszívja a vizet, nem kell kevergetni.

majonézes savanyúkáposzta saláta recept vegánblog
Majonézes savanyúkáposzta saláta

Saláták

A finom főételek és köretek mellé nem maradhatnak el a saláták sem. Nagyon szeretjük (és a Pinterest szerint Ti is) a majonézes savanyúkáposzta salátát. Még leírva is összefutnak az ízek a szánkban, annyira odavagyunk érte.

Persze itt is van alternatíva. A család másik nagy kedvence a citromos-balzsamecetes zöldség saláta. Ehhez a zöldségeket (saláta, paradicsom, uborka, kaliforniai paprika, retek, sárgarépa reszelve, lilakáposzta/káposzta, lilahagyma) megmossuk és feldaraboljuk és összekeverjük. Egy kis citomlevet és néhány evőkanál balzsamecettel összekeverünk és nyakon öntjük vele a zöldségeket.

Tipp: csak akkor öntsük rá, ha hamarosan fogyasztjuk, hogy ne fonnyadjon össze a saláta.

 

sütésnélküli zserbógolyó recept vegánblog
Sütésnélküli zserbógolyó

Desszert

A kiadósabb étkezések mellett persze tovább halmozhatjuk az élvezeteket klasszikus desszertekkel. A hagyományos bejglit mi Szafi receptje alapján készítjük el, ami természetesen szintén vegán.

Emellett a család nagyon szereti a püspökkenyeret és a sütésnélküli zserbógolyókat, de az ünnepi hagyományhoz híven mézeskalácsízű kekszet is készítünk.

 

narancsos forralbort recept vegánblog
Narancsos forraltbor

Italok

Na de – kérdezhetitek joggal -, hol maradnak az ünnepi italok? Erre három bevált receptet is lejegyeztünk nektek, amelyek könnyedén elkészíthetőek házilag is.

A narancsos forralt borhoz egy régi családi narancsos borleves recept vezetett el. Átalakítottuk vegánná a receptet és így már az egész család számára megfelelő.

A Baileys-ből bár van vegán verzió, de rettentően drága, ezért otthoni körülmények között megszelídítettük. Hogy legyen az asztalon alternatíva, a vegán tojáslikőr receptjét is gyorsan lejegyeztük, még mielőtt a fejünkbe szállt volna.

Boldog Karácsonyt kívánunk!

Kerüljön fel bármi is ünnepi az asztalra, a finom ételek mellett ne felejtsünk el egy kicsit megállni az egész éves pörgés és hajtás után. Érdemes egy kicsit belegondolni, hogy mennyi minden történt ezen az éven, ami szokásához híven ennyire gyorsan elszaladt. Álljunk meg egy percre és élvezzük ki a pillanatot mielőtt újra minden felgyorsul.

Boldog Karácsonyt, meghitt Ünnepeket kívánunk Nektek!

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)