Recept megosztása

Tárkonyos burgonyagombóc leves

Egy hagyományos magyaros levest veganizáltunk, (mi csömöri gombóclevesként találkoztunk vele) és nagyon jól sikerült. A burgonyagombóchoz adunk gluténmentes, gm teljesértékű, és gluténos változatot is. 😉 Nagyon finom, pikáns ízvilágot képvisel ez a leves, kicsit savanykás a kesuföltől, mustártól, ecettől.

Tipp: ha félünk,hogy szétfő a gombóc, főzzük ki lobogó sós vízben. Mikor feljönnek a felszínre, még főzzük pár percig,majd szedjük ki.

4 személy
50 perc

RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 4 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.kevés vízen/olajon pároljuk/süssük meg a hagymákat üvegesre a tárkonnyal (1-2 evőkanál)
  • 2.tegyük rá a répákat, azokat is pároljuk meg
  • 3.tegyük rá a mirelit zöldbabot, olvasszuk ki fedő alatt
  • 4.adjuk hozzá a krumplit, fűszerezzük sóval, borssal (sóval óvatosan, mert a mustár is sós)
  • 5.öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje (jön hozzá még a gombóc)
  • 6.fedő alatt, alacsonyabb hőfokon főzzük puhára a zöldségeket
  • 7.közben állítsuk össze a gombócunkat: törjük össze a főtt krumplit még melegen – ne turmixoljuk
  • 8.adjuk hozzá a lenmag - víz keveréket
  • 9.adagoljunk hozzá annyi lisztet, hogy ragacsos, de könnyen formázható masszát kapjunk – kezdjük 10 dkgval, majd apránként adjunk hozzá, ha még szükséges
  • 10.fűszerezzük kb. kiskanál sóval, kevés fokhagymaporral, gyömbérrel, szerecsendióval
  • 11.tegyük hűtőbe egy negyedórára
  • 12.vegyük ki a hűtőből, és enyhén nedves kézzel formázzunk belőle kicsi, dió nagyságú gombócokat -3-4 cm átmérőjű
  • 13.mikor már minden megpuhult, forrjon a levesünk, és helyezzük bele az előre elkészített gombócokat – főzzük addig, míg feljönnek a felszínre – vegyük lejjebb a hőfokot
  • 14.ízesítsük sóval, kesuföllel, ecettel, mustárral, esetleg tárkonnyal

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Tárkonyos burgonyagombóc leves?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók a leveshez

  • 3 db közepes sárgarépa felkarikázva
  • 1 db fehérrépa felkarikázva
  • 3 db kisebb krumpli felkockázva
  • 300g sárgahüvelyű mirelit zöldbab
  • 2 fej hagyma apróra vágva
  • 6 evőkanál kesuföl – vagy vegán tejföl
  • 3 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál borecet (ez csak 6%-os)
  • só, bors
  • babérlevél
  • tárkony

Hozzávalók a gombóchoz

  • 200g (4 kisebb db) krumpli – kockára vágva megfőzve vagy héjában megfőzve, meghámozva
  • 1 evőkanál őrölt lenmag 3 evőkanál vízzel elkeverve és 10 percre hűtőbe téve
  • só, fokhagymapor, szerecsendió, gyömbér
  • 10-15 dkg csicseriborsóliszt vagy 10-15 dkg (gm) liszt – a csicserilisztből, gm lisztből, teljeskiőrlésű lisztből kevesebb kell, mint a finomlisztből