Mit mivel helyettesítsünk vegán, teljesértékű módon?

Mit mivel helyettesítsünk vegán, teljesértékű módon?

Nagyon sokan kezdenek most bele a vegán életmódba a veganuárnak köszönhetően. Számunkra fontos, hogy ne csak az állatok védelmét, jólétét tartsuk szem előtt, hanem a saját egészségünket is. Ezért írtuk ezt a cikket. Ebben nemcsak arról beszélünk, hogy mit mivel tudunk majd helyettesíteni, ha úgy döntünk, hogy elhagyjuk az állati eredetű ételeket. Hanem azt is elmondjuk, hogy melyek azok az ételek, melyek valóban támogatják is a szervezetünket. Érdemes figyelni, hiszen egyre több termék jön ki a piacra, vegán jelöléssel. Attól, hogy valami vegán, sajnos, nem jelenti azt, hogy egészséges is. Szeretnénk a figyelmedbe ajánlani az egészséges vegán étkezést, a teljes értékű növényi étrendet. (téné) De kezdjük akkor az elejéről…

Mit jelent a teljes értékű?

 
Legegyszerűbben megfogalmazva: semmi hasznos nincs elvéve, semmi haszontalan nincs hozzáadva, tehát, minél kevésbé feldolgozott.
Próbáljuk úgy összeállítani az étrendünket, hogy minél kevesebb bolti, finomított, feldolgozott ételt vegyünk magunkhoz.
Természetesen, ezek néha-néha azért beleférnek az étrendbe, főleg, ha az átmeneti időszak nehézséget jelent. Mégis, arra bíztatunk mindenkit, hogy kísérletezzen a konyhában. (Nagyon sok recept található a weboldalunkon, youtube csatornánkon is) 
 

Mivel váltsuk ki a húst?

  • gomba (igaz, a gomba se nem állat, se nem növény, de elfogadott a fogyasztása a vegán étrendben) pl. gomba stroganoff
  • hüvelyesek (lencse, vöröslencse, bab, csicseriborsó) pl. bolognai mártás
  • tofu, tempeh – ezek teljesértékű szójatermékek – figyelem, az extrudált szójatermékek nem teljesértékűek (pl. szójakocka, szójagranulátum, stb.) 
  • füstölt ízt folyékony füsttel, füst ízű sóval, ill. füstölt pirospaprikával tudunk elérni –  pl. vegán kolbász 
  • halas ízt algákkal tudunk utánozni – nori lap és társai, pl. vegán rántott hal
  • érdemes figyelni a manapság divatos műhúsok, vegán húspótlók, felvágottak, hamburgerek, kolbászok összetételére is. Általában ezek  izolált fehérjékből készülnek – borsófehérje, szójafehérje, rizsfehérje, búzafehérje/szejtán, stb.) – ezek erősen feldolgozottnak számítanak, nem teljesértékűek –  próbáljunk minél kevesebbet fogyasztani belőlük,  ezek  nem szolgálják az egészségünket.

Nyugodjunk meg, attól, hogy nem fogyasztunk húsokat, nem lesz fehérjehiányunk! A növényekben is bőven elég fehérje található, a lényeg, hogy változatosan együnk.

 
Fogyasszunk hüvelyeseket, zöld leveles növényeket (kel, spenót, rukkola, stb.), keresztesvirágúakat (karfiol, káposztafélék, brokkoli), teljesértékű gabonákat (barnarizs, quinoa), olajos magvakat, bogyós gyümölcsöket.
NINCS SZÜKSÉG külön fehérjepótlásra!
 

Mivel váltsuk ki a tejet, tejterméket?

  • növényi tejek – ezekből is a legjobb a házi készítésű, szűretlen – pl. kesutej, de lehet mandula, kókusz-zab – fontos, hogy, ha boltit veszünk, mindenképpen cukormentes, olajmentes legyen, minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzon.
  • ugyanez vonatkozik a tejtermék pótlókra – a sajtoknál figyeljünk, hogy a boltiak általában kókuszzsírból és keményítőből állnak, ezért ezeket is inkább készítsük magunknak olajos magvakból, zöldségekből sörélesztőpehellyel, pl. kesusajt, csicserilisztsajt,
  • ugyanez vonatkozik a vegán tejfölökre, joghurtokra is – kesutejföl, szotyitejföl, zabtejföl, tofutejföl.
  • túrót készíthetünk: kölesből, tofuból, pl. körözött.
  • fermentálással, kultúrákkal még erjedtebb (sajtosabb, túrósabb, tejfölösebb, stb.) ízt érhetünk el – de ez már külön tudomány
  • fagyikat is tudunk házilag készíteni, a legegyszerűbb a banán alapú, gyümölcsökkel , növényi tejjel

  Általánosságban tehát elmondható, hogy mindig nézzük meg a termékek címkéit – olvassuk át alaposan az összetevőket.

Mivel helyettesítsük a tojást?

  Ez attól is függ, mit készítünk:

  • ha rántottát szeretnénk, lehet csicseriborsólisztből, tofuból készíteni, a tojásos íz kiemeléséhez fekete sót adni hozzá, a színét kurkumával fokozhatjuk.
  • fasírtokhoz kötőanyagként – őrölt lenmag/ chiamag 1:3 arányban vízzel keverve, vagy pár evőkanál csicseriborsóliszt
  • süteményekbe: érett, pépesített banán, almapüré, esetleg avokádó
  • tojásfehérje: csicseriborsólé felverve

Mivel válthatjuk ki a sok sót, ízfokozókat?

A sok ízfokozó, só helyett használjunk natúr fűszereket, fűszernövényeket: kurkuma, gyömbér, fahéj, kömény. Használjunk miso pasztát, szójaszószt/ tamarit – ezek fermentált/ erjesztett szójakészítmények, nagyon jót tesznek a szervezetünknek, a magas sótartalom ellenére is.  

Mit használjunk cukor, édesítőszerek helyett?

 Édesítésre a legjobb a házilag készített datolyapaszta. Figyeljünk rá, hogy a boltokban kapható különféle szirupok nem teljes értékűek, hiszen azok szűrve vannak, tehát hiányoznak belőlük a jótékony hatású rostok. De sokszor kiválthatjuk banánnal, mazsolával, vagy más aszalt gyümölccsel a cukrot. Az eritrit, stevia használata is néha-néha belefér.  

Mi a helyzet az olajakkal, margarinokkal, növényi zsírokkal?

  Mi nem használunk olajokat, kókuszzsírt, margarint sem, mert ezek nem teljes értékűek, hanem feldolgozott élelmiszerek – meg vannak fosztva a jótékony rostoktól és sok vitamintól, ásványi anyagtól. A hidegen préselt extra szűz olajak is idetartoznak.

Helyettük mi vízzel főzünk, olaj nélkül, tapadásmentes serpenyőben sütjük a palacsintát, vízen/ alaplén dinszteljük a hagymát. Sütőben vagy forró levegős sütőben sütünk, bő olajban nem.   Esetleg lehet magvajakat, tahinit használni, de figyeljünk ezeknek is a mennyiségére, és azokat se hevítsük túl, mert úgy már rákkeltő vegyületek keletkeznek.

Hogy megfelelő mennyiségű zsírhoz jusson a szervezet, napi 1 evőkanál őrölt lenmagot érdemes fogyasztani – ennek a legjobb az omega- 3, omega-6 aránya. Ez kiegészítve egy kis marék olajos maggal a nap folyamán teljesen elegendő – dió, mandula, kesu, stb.

Mivel helyettesítsük a zselatint?

Agar-agarral tudjuk kiváltani a zselatint, amely egy alga fajtából készül.

 Kitűnő alapanyag. Akár kocsonyát, vagy tortát készítünk, szuperül működik.

Melyik liszteket, tésztákat fogyasszuk?

Alapvetően a lisztek vegánok. De mi azokból is a teljes értékűeket ajánljuk – részesítsük a teljes kiőrlésűeket előnyben. Mi ezekből gluténmentest használunk, ezért a kedvencünk a barna rizsliszt, zabpehelyliszt, hajdinaliszt, kölesliszt, maglisztek. Ezekkel lehet sűríteni is – bár mi leginkább saját magukkal sűrítjük az ételeket – esetleg krumplival. Péksüteményekből, kenyerekből is jobb a teljes kiőrlésű, ha van rá lehetőségünk, legyen házi sütésű.

Tésztákból válasszuk a tojásmentes változatokat, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készülteket. Most már könnyen elérhetőek a hüvelyesekből készült tészták – borsó, vöröslencse, csicseriborsó, fekete bab.

Kell-e vitamin?

Ha változatosan étkezünk, nincs szükség különösebb vitaminpótlásra, kivéve a B12-t – ezt mindenképpen szedjünk – semmilyen táplálékkal nem tudjuk bevinni, (általában a húsevők sem).

D-vitamint is szedjünk, ha nem tudunk eleget napozni (napi 30 perc).

Ezeken kívül még nagyon fontos a napi szintű mozgás, a megfelelő minőségű, mennyiségű pihenés, alvás és a stressz kerülése, ill. kezelése.

Ha érdekelne még részletesebben a teljes értékű növényi étrend ajánljuk figyelmedbe ingyenesen letölthető e-bookunkat, melyben röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)