Mindannyian ismerjük és szeretjük azt a magyaros zöldséges ételt, amelynek alapja a paradicsom, a paprika és a hagyma. Természetesen a lecsóról van szó, melyet rengeteg különböző módon lehet elkészíteni, attól függően, hogy kinek mik a kedvencei. Ahány ház, annyiféleképpen készítik. Akárhogy is, igazi fűszeres ízbomba, amit általában friss, ropogós kenyérrel (teljes kiőrlésű lisztből) egészítünk ki. A lecsó eredete egyébként nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a 18. században alakult ki a Balkánon és a Kárpát-medencében. Ahhoz viszont kétség sem fér, hogy a lecsó egy igen népszerű étel Magyarországon és a környező országokban is, és tényleg rengeteg változata létezik, ráadásul egyszerűen és gyorsan elkészíthető, tápláló és egészséges fogás. Mi most az 5 kedvenc vegán verziónkat mutatjuk be nektek.
Lecsó csicseriborsóval
Többször említettük már, hogy a csicseriborsó egy igazi vegán csodafegyver, így természetesen a lecsóhoz is tökéletesen illik. Ráadásul így extra fehérjét csempészhetünk ételünkbe, ami mindig jól jön, ha ezt az étkezési módot követjük. Azok kedvéért, akik pedig szeretik a tojásos lecsó ízét, egy kis extra feketesóval könnyedén megteremthetjük az élményt.
Recept: https://veganblog.hu/recept/lecso-csicseriborsoval/
Paradicsomos lecsós bab
Igazi maradékmentő recept, amit választhatunk akár reggelire, akár egy kis körettel kiegészítve ebédre is. Akik szeretik a meleg, laktatóbb reggeliket, azoknak ropogós friss kenyérrel igazán tökéletes választás lehet ezt a fogás, amit még Piedone is megirigyelne.
Recept: https://veganblog.hu/recept/paradicsomos-lecsos-bab/
Vegán rácponty – rakott lecsós tök
Ha pedig egy igazán szezonális és hagyományos ízélményt keresünk, vegán verzióban, akkor ezt a receptet nekünk találták ki. Igazán remek példája annak, hogy akkor sem kell lemondanunk a megszokott ételekről és ízekről, ha egy etikusabb útját választjuk az étkezéseknek. A halas ízekről ezúttal az alga gondoskodik, padlizsánból készítünk bacont, a tejfölről pedig a kesudió gondoskodik.
Recept: https://veganblog.hu/recept/vegan-racponty-tokbol/
Cukkinis lecsó
Ugyan az előzőhöz képest egy jóval hétköznapibb receptről van szó, diétázó olvasóink egész biztosan nagyon hálásak lesznek ezért a cukkinis lecsó fogásért. Nálunk, amit elérkezik a szezon, megtelik a hűtő a friss zöldségekkel, főleg a cukkinivel, amit szinte végtelen módon használhatunk fel és ráadásul magas víz-, és alacsony kalóriatartalma miatt egy percig sem kell bűntudatot éreznünk miatta.
Recept: https://veganblog.hu/recept/cukkinis-lecso/
Shakshuka – izraeli lecsó
Ahogy korábban említettük, a lecsó nagyon népszerű a környező országokban, de még Izraelben is megtalálhatóak változatai, amik ráadásul rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek, igazi ikonjai a helyi konyhának. Ugyan a hagyományos shaksuka receptek tojással készülnek, nekünk azért erre is van egy vegán megoldásunk.
Recept: https://veganblog.hu/recept/shakshuka-izraeli-lecso/