Recept megosztása

Vegán rácponty – rakott lecsós tök

Veganizáltuk ezt a népszerű fogást, és nagyon jól sikerült.

Érdemes kipróbálni, mikor épp tök, paprika, paradicsom szezon van. A tököt helyettesíthetjük cukkinivel, patisszonnal is.

A halas ízt az alga adta, a bacon padlizsánból készült, a tejföl kesudióból.

Tejfölt, bacont házilag készítettünk hozzá.

 

6 adag
krumpli főzés: kb. 50 perc +előkészítés: 15 perc +sütés 35 - 45 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.hámozzuk, főzzük meg legelőször a krumplit - ez kb. 45-50 perc - majd szűrjük le, és kicsit hagyjuk hűlni, hogy dolgozni tudjunk vele
  • 2.közben készítsük el a padlizsánból a bacont - a meghámozott, kockára vágott padlizsánt kevés folyékony füstön, szójaszószon (mi tamarin) megsütöttünk - eleinte kicsit magasabb hőfokon piritottuk, aztán lejjebb vettük
  • 3.készítsük elő a zöldségeket, hámozzuk meg a tököt, kaparjuk ki a belét és a magjait - ezeket ne dobjuk el, főzzünk belőle egy finom nem - húslevest - vágjunk 1,5 - 2 cm-es vastag szeleteket belőle, daraboljuk fel a paradicsomot, paprikát, hagymát
  • 4.csináljuk meg a kesutejfölt, mi most tettünk még hozzá fél kiskanál fokhagymaport, hagymaport, hogy kicsit ízesebb legyen
  • 5.melegítsük elő a sütőt 200 fokra
  • 6.mikor kicsit meghűlt a krumpli, karikázzuk fel vastagabbra, és oszlassuk el a jénai alján - picit sózzuk meg
  • 7.tegyük rá a padlizsán bacon felét
  • 8.rétegezzük rá vegyesen a felvágott paradicsomot, paprikát, hagymát, kicsit szórjuk meg sóval, borssal
  • 9.a tök szeletek mindkét oldalát szórjuk meg: pirospaprikával, (füst)sóval, fokhagymaporral, pici borssal, kurkumával - ezeket akár előre össze is keverhetjük - majd helyezzük a zöldségek tetejére
  • 10.a norilapot aprítsuk fel pehellyé turmixszal, késes aprítóval, majd szórjuk a tök szeletek tetejére
  • 11.oszlassuk el a bacon másik felét a tökökön
  • 12.mivel mi nem használunk olajat, egy pár evőkanálnyi vizet öntöttünk alá, hogy tudjon miben párolódni, míg nem enged levet
  • 13.fedjük le, és 200 fokon süssük kb. 35 - 40 percig - amíg meg nem puhul a tök, és a többi zöldség
  • 14.oszlassuk el rajta a tejfölt, és fedő nélkül süssük még kb. 10-15 percig, míg megbarnul picit a teteje

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli - meghámozva, megfőzve
  • 2-3 db paradicsom - felszeletelve
  • 2-3 db paprika - felkarikázva
  • 2 fej lilahagyma - szeletekre vágva
  • 1 kisebb főzőtök
  • (füst)só, bors, kurkuma, fokhagyma, hagymapor, pirospaprika
  • 1 norilap
  • 1 kisebb padlizsánból bacon (szójamentesen sóval/kókuszaminóval) - de tofuból is készíthető
  • 1 bögre kesudióból tejföl

Hiányzik 1-2 alapanyag? Vedd meg az edenpremium.hu-n 15% kedvezménnyel, a veganblog15 kóddal!