Amikor szóba kerül a vegán táplálkozás, akkor az egyik legtöbbet feltett kérdés, hogy vajon hiányzik-e a sajt az étrendünkből?
A nagy vegán sajt kérdés
Nos van, akinek jobban és van, akinek kevésbé, ízléstől függ éppen úgy, mint bármi más. A jó hír viszont az, hogy rengeteg lehetőségünk van pótolni a megszokott ízeket és textúrákat, ha éppen arra vágyunk.
És a még ennél is jobb hír pedig, hogy nem is kell feltétlenül a sokszor méregdrága bolti sajtpótlókat használnunk; a következő receptekkel saját magunk is bátran nekiállhatunk az elkészítésnek.
Cukkinis sajtpótló
Na jó, elismerjük, hogy ízvilágában ez kissé eltérő a megszokott sajtoktól, de ahhoz kétség sem fér, hogy az állagot tökéletesen hozza és remek feltét lehet szendvicseinkre.
Ráadásul még a színes ételek kedvelőinek is jó választás lehet, hiszen a cukkíni és a pisztácia felhasználása miatt, szép zöldes árnyalatokat kaphat, és még annál is finomabb ízeket.
Recept: https://veganblog.hu/recept/cukkinis-sajt-potlo/
Vegán juhtúró tofuból
Nos, hogyha valahol viszont nem kell lemondanunk a megszokott ízekről, akkor az ez a vegán juhtúró lesz. Éppen olyan kicsit sós, kicsit savanykás mint a hagyományos típus, így nem kell aggódnunk, hogy esetleg nem vegán családtagjainknak vagy vendégeiknek ellenvetése lesz majd.
Sőt, ha elkészítjük sztrapacskának, ne lepődjünk meg, ha senkinek nem tűnik majd fel a különbség. És azt említettük, hogy mindössze 15 perc szükséges ehhez a kis finomsághoz?
Recept: https://veganblog.hu/recept/vegan-juhturo-tofubol/
Vegán feta tofuból
A mediterrán sajtok kedvelőiről sem feledkeztünk ám meg, következzen a nagy kedvenc, a feta vegán verziója. Ami még különlegesebbé teszi ezt a receptet, hogy a tökéletes textúrát és fűszerezést olaj felhasználása nélkül érjük el, így alakjukra jobban vigyázó olvasóink is bátran választhatják ezt a tofuból készülő különlegességet.
Recept: https://veganblog.hu/recept/vegan-feta-sajt-tofubol/
Vegán ricotta
Figyelem, egy igazi Jolly Joker következik. Ez a vegán ricotta recept, ugyanis a kedvünktől vagy a kiválasztott fogástól függően készülhet édesen vagy sósan és sűrítéstől függően használhatjuk szendvicskrémnek, vagy tésztaszószként is.
Mindössze 15 perc előkészítésre és egy kis préselésre van szükség és máris tálalhatjuk a családnak ezt a túrószerű tofus finomságot.
Recept: https://veganblog.hu/recept/vegan-ricotta/
Vegán mozzarella
Ha pedig említettük már a mediterrán ízeket, akkor semmiképpen sem maradhatott le a listánkról ez a fűszeres, nyúlós vegán mozzarella sem.
Ha igazi olaszos hangulatra vágyunk, de nincs sok időnk a sajt helyettesítő előállítására, akkor mi mindenképpen ezt a receptet ajánljuk, ami garantáltan még a kezdőbb konyhatündéreken sem fog kifogni.
Recept: https://veganblog.hu/recept/vegan-mozzarella/
Vegán parmezán sajt
Sörélesztőpehely segítségével értünk el „sajtos ízt” ebben a receptben. A parmezán felhasználása széles, szórhatjuk tésztára, levesbe, szendvicsre, salátára, ami csak az eszünkbe jut.
Kiváló jó íze van, szinte bármilyen ételt feldob. Fontos, hogy az olajos mag tartalma miatt érdemes azért mértékkel fogyasztani.
Recept: https://veganblog.hu/recept/vegan-parmezan-sajt/
Vegán cheddar sajt
És végül, de nem utolsó sorban, következzen egy szója-, olaj- és magmentes finomság, amit még a szigorúbb diétát követő olvasóink is bátran fogyaszthatnak.
Ha pedig szeretnénk időt spórolni magunknak, akkor készíthetünk akár nagyobb adaggal is, hiszen ez a cheddar sajt helyettesítő bátran lefagyasztható, így elfoglaltabb időszakainkban sem kell a bolti verziókhoz nyúlnunk.