Recept megosztása

Szója-, olaj- és magmentes vegán cheddar sajt-helyettesítő

Ez a sajt jól jöhet azoknak, akik vagy allergiásak a szójára, olajosmagvakra, vagy egyszerűen kerülik ezeket, és mindezek mellett az olajakat is. Tehát fogynivágyóknak kitűnő választás. Ebből egy elég nagy adag lesz, de le is fagyasztható vagy próbáljuk ki egy fél adaggal. Elkészítés után érdemes egy napot várni, hogy összeérjenek az ízek. Mi egy kisebb késes-aprítóban készítettük el, de turmixgép/ magasfordulatszámos blender is tökéletes.

cookingwithplants receptje alapján

4 személy
30 perc

VÉGRE ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.készítsünk elő a sajtnak formákat (kis tálak/dobozok), és öblítsük ki őket vízzel
  • 2.tegyük az összes sajthoz való összetevőt a turmixgépbe / késes-aprítóba, úgy, hogy az összetevők alatt és tetején víz legyen - ez elősegíti a keverék feldolgozását
  • 3.dolgozzuk össze a géppel a hozzávalókat, amíg egynemű, sima keveréket kapunk
  • 4.kóstoljuk meg és szükség szerint adjunk hozzá további fűszert vagy sót
  • 5.néhány percre tegyük félre a sajtkeveréket, és készítsük el az agar-agar keveréket
  • 6.egy közepes méretű serpenyőben tegyük a tűzhelyre a vizet és az agar-agart, miután jól összekevertük
  • 7.forraljuk fel a keveréket, majd főzzük alacsonyabb fokozaton folyamatosan kevergetve addig, amíg a keverék besűrűsödik
  • 8.ahogy az agar-keverék besűrűsödött, azonnal keverjük hozzá a sajtkeverékhez a turmixgépbe /késes-aprítóba, és keverjük kb. 30 másodpercig, hogy a keverék homogén legyen
  • 9.öntsük a keveréket az előkészített sajtformánkba – több kisebbe is tehetjük
  • 10.simítsuk el a keverék tetejét pl. spatulával
  • 11.tegyük a hűtőszekrénybe kb. 30 percre, majd fogyasztás előtt óvatosan fordítsuk ki a sajtot a formából
  • 12.tartsuk hűtőben, 5 napig biztosan eláll

Hozzávalók - sajt

  • 2 bögre(bögre=2,3dl) víz – egy alulra, másik az összetevők tetejére a turmixolás megkezdése előtt ráöntve
  • 1 bögre (gluténmentes) zabpehely
  • 1 bögre főtt édesburgonya
  • 1 kisebb piros kaliforniai paprika sütőben/ serpenyőben megsütve, majd héja lehúzva
  • ½ bögre sörélesztőpehely
  • ½ kiskanál füstölt paprika
  • 2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 2 kiskanál frissen facsart citromlé
  • bármilyen más fűszer, amit szeretsz

Hozzávalók - agar-agar sűrítő

  • 1,3 bögre víz
  • 2,5 evőkanál agar-agar por