Recept megosztása

Cukkinis sajt-pótló

Nem ígérjük, hogy pont olyan lesz, mint egy sajt. De nagyon finom, és kitűnő csemege. Nem kemény. Szendvicsekhez, rágcsákhoz ideális. 

A pisztáciától és a cukkinitől szép zöld lett, így a szemünket is gyönyörködteti. Természetesen más olajos magvakból is készíthetjük. 

Bármilyen fűszerrel, hagymával még extrázható. 

Mértékkel ajánlott a fogyasztása. 

4 adag
20 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon 2 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát kevés vízen
  • 2.adjuk hozzá a cukkinit, és pároljuk meg fedő alatt - pici vizet tehetünk alá, nehogy megégjen
  • 3.tegyük turmixgépbe 1/3 bögre vízzel a pisztáciát és turmixoljuk teljesen simára
  • 4.adjuk hozzá a hagymás cukkinit, a fűszereket (chili pehely kivételével), sörélesztőpelyhet, ecetet és turmixoljuk össze újra
  • 5.készítsünk elő egy tálkát, amibe majd beleöntjük a keverékünket
  • 6.egy kislábasban még hidegen keverjük össze az agar-agart 1/2 bögre vízzel
  • 7.forraljuk fel, és főzzük addig alacsony fokozaton folyamatosan kevergetve, míg besűrűsödik
  • 8.gyorsan öntsük a cukkinis keverékhez és turmixoljuk össze alaposan
  • 9.keverjük hozzá kézzel a chili pelyhet /zöldhagymát, stb.
  • 10.azonnal öntsük a formába
  • 11.tegyük pár órára hűtőbe, hogy megdermedjen
  • 12.vegyük ki a formából - már fogyaszthatjuk is

Hozzávalók

  • 70 g natúr pisztácia - pár órára beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
  • 1 kis cukkini (170 g) - felkockázva
  • 1/3 bögre (bögre = 2,3 dl) víz
  • 2-3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 kis fej vöröshagyma - apróra vágva vagy hagymapor
  • 3 gerezd fokhagyma - apróra vágva vagy fokhagymapor
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 1 evőkanál almaecet /citromlé
  • 1 evőkanál agar-agar
  • 1/2 bögre víz
  • ízlés szerint chili pehely, zöldhagyma, stb.