Recept megosztása

Teriyaki szósz

Ez egy Japánból származó főzés technika. Eredetileg cukorral készítik a szószt, ezzel vonják be a grillezni szánt alapanyagot, majd megsütik. Manapság már használják szószként, pácként egyaránt. Mi datolyasziruput, és barna rizslisztet használtunk, hogy teljes értékű legyen. 

Kitűnő tofuhoz, zöldségekhez, tésztához. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott újhagymával és szezámmaggal, esetleg díszíthetjük citrom szeletekkel. 

Mi egy nagyon finom zöldséges tésztaételt készítettünk belőle.

Szójamentesen is elkészíthető, használjunk kókuszaminót a szójaszósz helyett.

kb. 3 dl
20 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.egy kis turmixgépben aprítsuk össze simára a datolyát az áztatólevével, fokhagymával, gyömbérrel, fűszerekkel, szójaszósszal
  • 2.öntsük át egy kis edénybe, adjuk hozzá a víz felét és kezdjük el összefőzni
  • 3.a víz másik feléhez adjuk hozzá a barna rizslisztet, keverjük addig amíg csomómentes lesz
  • 4.hőkiegyenlítéssel keverjük hozzá a már forrdogáló keverékhez ( adjunk pár kanállal a barna rizslisztes keverékhez a forró keverékből, és csak utána adjuk hozzá a lábasban levő keverékhez, így nem csomósodik össze)
  • 5.főzzük kb. 8-10 percig, kevergetve - gyöngyözzön közben
  • 6.húzzuk le a tűzről, és hagyjuk 5 percig hűlni - szépen be fog sűrűsödni - ha nem lett szirup állagú néhány perc múlva, főzzük még pár percet

Hozzávalók

  • ½ bögre (bögre = 2,3 dl) szójaszósz/tamari/kókusz-aminó (ez édesebb és kevésbé sós, mint a szójaszósz )
  • kb. 10 db nagyon kicsi datolya- előtte pár órára beáztattuk annyi vízbe, amennyi ellepi, és az áztatólevet is felhasználtuk - vagy 3-4 evőkanál (házi) datolyapaszta
  • ¾ bögre víz
  • ½ evőkanál reszelt gyömbér - vagy ¼ kiskanál gyömbérpor
  • 2 gerezd fokhagyma - vagy fél kiskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál rizsecet
  • ⅛ kiskanál kanál bors, kurkuma
  • 1 ½ evőkanál barna rizsliszt