Recept megosztása

Macesz gombóc

Apósom minden családi ünnepre készített macesz gombócot, nem véletlenül lett a lányaink kedvence. Sajnos, egyelőre még nem sikerült teljes értékű változatot készíteni, de azért olajmentes és gluténmentes. És nagyon finom. A lányaink nagyon elégedettek voltak az eredménnyel. Frissen érdemes elfogyasztani, akkor a legfinomabb. Nem a levesben, hanem külön főztük ki, lobogó, sós vízben. Kitűnően illik a főzőtökből készült nem húsleves és a  sütőtökből készült nem húsleveles recepthez is.

18 gombóc
30 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.a száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban
  • 2.adjuk hozzá a vizet, keverjük össze- ne ijedjünk meg,elég híg lesz először
  • 3.fél órára tegyük hűtőbe
  • 4.vizes kézzel formáljunk kisebb gombócokat - közben forraljunk vizet egy kis sóval – nagy edényben, sok vízzel
  • 5.mikor lobogva forr a víz, óvatosan tegyük bele a gombócokat – eleinte elmerülnek
  • 6.ha mind feljönnek a víz tetejére, onnan számítva 3 percig főzzük még, majd szedjük ki őket egy tálba egy szűrőkanállal
  • 7.tálaláskor tegyük a tányérba, és merjünk rá levest

Hozzávalók - 18 gombóchoz

  • 1 doboz / 180g (gluténmentes )pászka/ lapkenyér
  • 6 evőkanál burgonyakeményítő (nem liszt!)
  • 2 evőkanál darált lenmag
  • 2 bögre (bögre=2,3dl) szénsavas víz
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • negyed teáskanál: bors, gyömbér, fokhagymapor, szerecsendió