Recept megosztása

Egyben sült vegan fasírt – vagdalt

Előző évben is készítettünk fasírtot. Most egy másik változatot próbáltunk ki. Ez a verzió csicseriborsóból készült. Az ünnepi asztalra is érdemes elkészíteni, mert isteni finom.

Ne ijedj meg, először nagyon puhának tűnik majd. Minél tovább hagyjuk állni, annál keményebb lesz az állaga. Érdemes előző nap elkészíteni.

8 adag
60 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra, sütőpapírral béleljünk ki egy sütőformát
  • 2.törjük össze egy nagyobb tálban krumplitörővel a csicseriborsót, de ne túl pépesre
  • 3.tegyük az összes fasírt hozzávalót egy késes aprítóba, és járassuk addig, amíg a hozzávalók jól össze nem aprítódnak, néha megállva, hogy lekaparjuk az oldalát - ha túl kicsi az aprítónk, adagonként dolgozzunk, majd minden egyes adagot tegyünk egy nagy keverőtálba, majd keverjük össze - fontos, hogy ne aprítsuk túl
  • 4.simítsuk a keveréket az előkészített sütőformába, és süssük 30 percig 180 fokon
  • 5.amíg sül a fasírt, keverjük össze a máz hozzávalóit egy kis tálban
  • 6.30 perc leteltével vegyük ki a fasírtot a sütőből, és kanállal kenjük be a tetejéta mázzal
  • 7.süssük még 20-25 percig
  • 8.felvágás előtt vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni legalább 10 percig

Hozzávalók

  • 2 kis / 1 nagy konzerv csicseriborsó, vagy 3 és ½ bögre (bögre=2,3dl) főtt csicseriborsó leöblítve, lecsepegtetve
  • 1 nagy fej (lila) hagyma - apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
  • 2 közepes sárgarépa - apróra vágva
  • 2 közepes zellerszár - apróra vágva
  • 2 bögre (gluténmentes) lehetőleg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 1/2 bögre natúr növényi tej - mi mandulát használtunk
  • 1 evőkanál tahini
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 2 evőkanál szójaszósz vagy tamari
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál folyékony füst – elhagyható
  • 1/4 teáskanál fekete bors
  • 1 kiskanál pirospaprika

Mázhoz

  • 1/4 bögre paradicsompüré
  • 2 evőkanál (házi) datolyaszirup / eritrit
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál szójaszósz vagy tamari
  • 1 teáskanál pirospaprika