Recept megosztása

Cukkinis banánkenyér

Ez a cukkinis banánkenyér egy szuper kis sütemény. A cukkini tulajdonképpen helyettesíti az olajat, kellemesen nedves, puha lett az állaga. Ráadásul a család ill. saját étrendünkbe is tudunk csempészni egy kis plusz zöldséget feltűnés nélkül. Mi házi készítésű datolya sziruppal  készítettük, így sem cukrot, sem édesítőszert nem tartalmaz. Gluténmentes zabpehellyel készítve gluténmentes is. Nagyon egyszerű elkészíteni. Csokidarabok helyett akár aszalt gyümölcsöt is használhatunk.

12 szelet
60 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy kenyérsütő formát
  • 2.tegyük a zabpelyhet egy késes aprítóba, és járassuk addig, míg a zabpehely lisztté válik, majd öntsük egy tálba és tegyük félre
  • 3.késes aprítóban turmixoljunk pépesre a banánt a cukkinivel, majd öntsük azt is tálba
  • 4.adjuk hozzá az összes többi összetevőt, és keverjük simára
  • 5.öntsük a tésztát az előkészített sütőformába, majd süssük 35 percig
  • 6.mikor letelt a 35 perc, kapcsoljuk ki a sütőt, de NE nyissuk ki az ajtaját, hanem hagyjuk még benne további 10 percig
  • 7.ha letelt a 10 perc is, vegyük ki a sütőből, vegyük ki a formából, és tegyük át egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeletelhetjük

Hozzávalók

  • 2 és 1/2 bögre (bögre=2,3dl) /260g (gluténmentes) zabpehely
  • 2 db közepes, jó érett banán – karikákra vágva
  • 1 db (kb. 200g) közepes cukkini – feldarabolva (nem kell hámozni, kimagozni)
  • 1/3 bögre natúr növényi tej
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3/4 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 1,5 teáskanál vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 kanál házi datolyaszirup / 1/2 bögre juharszirup
  • 1,5 evőkanál frissen facsart citromlé / almaecet
  • 1 tábla (100g) vegán étcsokoládé (lehetőleg cukormentes) - apróra vágva