gyereknapi receptek vegánblog

Gyereknapi vegánságok- avagy 5+1 mentes fogás a kicsik örömére

Gyereknapi vegánságok- avagy 5+1 mentes fogás a kicsik örömére

Az utóbbi években egyre több szülő és gyermek fordul a vegán étrend felé, vagy legalábbis fontolgatják annak bevezetését az életükbe különböző okokból kiindulva. Egyrészt, a vegán étrend környezetbarátabb és fenntarthatóbb, mint az állati eredetű termékeket tartalmazó étrend. Ezen kívül, a vegán étrend egészségesebb lehet, mivel a növényi alapú élelmiszerek általában kevesebb telített zsírt, koleszterint és cukrot tartalmaznak, mint az állati eredetű élelmiszerek. Azonban a vegán étrend bevezetése nem mindig egyszerű, különösen a gyerekek esetében. És bár mindenféle táplálkozási mód esetében fontos, hogy gyermekeink a változatos étrenden keresztül minden szükséges tápanyaghoz és vitaminhoz hozzájussanak, előfordulhat, hogy a vegánság picivel több odafigyelést igényel majd, különösen, ha mi magunk szülőként is csak ismerkedünk ezzel a táplálkozási formával. Most 5+1 receptet hoztunk Nektek inspirációként, hogy egy picit könnyebbé tegyük nektek a váltást.

Bazsalikomos karalábé leves tejföllel

Bazsalikomos karalábé leves tejföllel

A zöldséglevesek alapvetően nagyon népszerűek, például a vasárnapi közös ebédeknél, így a mi listánkról sem maradhatott el egy ilyen recept. A csavar, amivel feldobtuk és még ’gyerekbarátabbá’ tettük ezt a fogást, az az, hogy a zsenge karalábékat süteménykiszúróval formára vágtuk, hiszen tudjuk, hogy a gyerekeknél sokszor a látványon múlik minden. Sőt, hogy ne kelljen semmit hiányolniuk, még egy kis szotyitejfölt is készítettünk az eredeti helyettesítésére.

Recept: https://veganblog.hu/recept/bazsalikomos-karalabe-leves-tejfollel/

Karfiolkrémleves

vegán karfiol krémleves recept vegánblog
Karfiolkrémleves

Nálunk a gyerekeknél a másik nagy kedvenc a krémleves, amit ezúttal karfiollal és krumplival készítettünk. Igazi szívet melengető fogás lett, amit könnyen a család igényeihez tudunk igazítani. Ha kiadósabb, testesebb fogásra vágyunk, akkor használhatunk több krumplit, ha viszont kalóriaszegényebb levest szeretnénk, akkor hangsúlyozhatjuk a karfiolt. Egy biztos, az ízek így is, úgy is mennyeiek lesznek.

Recept: https://veganblog.hu/recept/karfiol-kremleves/

Rózsaszín (paradicsomos) szósz kesudióval

rózsaszín paradicsomos szósz
Rózsaszín (paradicsomos) szósz kesudióval

Ha pedig valami igazán egyszerű, de ízlelőbimbókat- és szemet gyönyörködtető főételt keresünk, akkor a mi javaslatunk ez a ’Barbie’-színű tészta, amit szinte pillanatok alatt elkészíthetünk. Ráadásul ez egy egyszerű módja lehet a különböző magok krémmé alakításának technikájával való megismerkedésre is, ami nagy hasznunkra lehet a változatos vegán étrend kialakításában.

Recept: https://veganblog.hu/recept/rozsaszin-szosz-kesuval/

Rózsaszín szósz kesuval

Kolbászkrémes táska szafi vegánblog
Vegán kolbászkrémes táska

A vegán étrendben elsőre talán az egyik legnagyobb kihívást a tízóraik és uzsonnák megalkotása okozhatja, de ezen könnyen változtathatunk, például ennek a vegán kolbászkrémes táskának az elkészítésével. Egy klasszikus sós péksütemény újragondolása, ahol jobb, ha felkészülünk a nagyüzemi gyártásra, hiszen, ha gyermekeink megkínálják barátaikat, garantáltan nagy sikerünk lesz majd és szinte biztos, hogy hamarosan újra kérni fogják majd.

Recept: https://veganblog.hu/recept/vegan-kolbaszkremes-taska/

Kesudiós panna cotta

Céklás krumplipüré

Még egy ’vasárnapi ebéd klasszikus’ újragondolása, méghozzá gyerekbaráttá alakítva. Ez a vicces színű köret ugyanis garantáltan megmosolyogtatja majd a legkisebbeket, miközben szinte észrevétlenül tudunk extra zöldséget bejuttatni a szervezetükbe. Ízlésünknek megfelelően bátran változtassunk a cékla-krumpli arányon, mindenképpen isteni eredményt kapunk majd.

Recept:https://veganblog.hu/recept/ceklas-krumplipure/

Vegán vanília fagyi

Vegán házi Sport szelet

És végül zárjuk a menüt egy desszerttel, amit nem csak gyerekeink fognak imádni, de a szülők korosztályának is nosztalgikus élményt nyújthatunk vele. Ez a házi vegán sportszelet ráadásul nem igényel sütést, hamar összeállítható, így ha utolsó pillanatban kell rögtönöznük, akkor is jó választás lehet. Ha viszont van időnk, akkor bátran vonjuk be a kicsiket is az elkészítésbe, ezzel alakítva családi programmá a konyhában töltött időt. A fogyasztáshoz viszont mindenképpen mértékletességet javaslunk, hiszen nem éppen diétabarát desszert.

Recept: https://veganblog.hu/recept/vegan-hazi-sport-szelet/

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)