Elkészítés 1. dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát kevés vízen 2. adjuk hozzá a paradicsomszószt, a paradicsompürét és a sót, és forraljuk fel 3. alacsony fokozaton, fedő alatt, főzzük 10 percig, vagy amíg besűrűsödik 4. közben főzzük ki a tésztát a csomagoláson található leírás szerint - tartsunk meg fél bögre főzővizet 5. a lecsepegtett (kesu)diót turmixoljuk simára a sörélesztővel és 1 bögre vízzel - késes aprítóval nem lesz krémes 6. ezután adjuk hozzá a paradicsomszószhoz a kesudió keveréket, és alaposan keverjük össze 7. apránként adjuk hozzá a félretett főzővizet - állítsuk be ízlés szerint a sűrűségét 8. kóstoljuk meg, ízesítsük sörélesztőpehellyel 9. tálaljuk melegen és díszítsük friss bazsalikommal, megszórhatjuk házi vegán parmezán sajttal Hozzávalók kb. 300 g (gluténmentes) tészta Szószhoz: 3/4 bögre (bögre=2,3 dl) nyers (kesu)dió - beáztatva, használat előtt lecsepegtetve 1 nagy fej (lila)hagyma - kockára vágva vagy hagymagranulátum 4-5 gerezd fokhagyma - átpasszírozva vagy fokhagymapor 1 doboz (500 ml) paradicsomszósz 2 púpos evőkanál sűrű paradicsompaszta só 3-4 evőkanál sörélesztő 1 bögre víz ízlés szerint folyékony füst, (gluténmentes) szójaszósz friss bazsalikom (tálaláshoz) házi vegán parmezán (tálaláshoz)