Recept megosztása

Vegán tojásos nokedli

Egy hagyományos magyar ételt veganizáltunk. 

Mi hajdinalisztből készítettük. Aki nem folytat gluténmentes diétát, készítheti teljes kiőrlésű  búzalisztből is. Aki gluténmentesen enné, de nem szereti a hajdina ízét, készítheti csicserilisztből. Akkor picit változik a víz aránya – a csicseriliszt kicsit több vizet vesz fel. 

A tojásos keveréket mi most csicseriborsóból csináltuk. Azonban nagyon finom lesz összetört tofuból, vagy főtt, leturmixolt kölesből is.  Ugyanígy fűszerezzük, és növényi tejjel hígítjuk. 

2 adag
40 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.tegyünk fel vizet forralni egy nagyobb edényben, kicsi sóval
  • 2.először készítsük el a tojásos keveréket
  • 3.krumplitörővel pürésítsük a csicseriborsót a fűszerekkel, majd tegyük félre
  • 4.verjük habbá (géppel ajánlott) a csicseriborslevét
  • 5.óvatosan forgassuk össze az összetört csicseriborsóval - fűszerezzük, ha még szükséges - tegyük félre
  • 6.mikor már majdnem forr a vizünk, egy tálban keverjük össze a lisztet, fekete sót, kurkumát, őrölt lenmagot, majd kezdjük óvatosan adagolni hozzá a vizet
  • 7.folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen, és adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy ne is legyen folyós, de túl kemény sem a tésztánk
  • 8.nokedliszaggató segítségével szaggassuk bele a forrásban lévő vízbe - ha ennél nagyobb mennyiségű nokedlit készítünk, érdemes 2 részletben kifőzni
  • 9.főzzük 2-3 percig, figyeljünk, hogy ki ne fusson
  • 10.szűrjük le, miután megfőtt, öblítsük le hideg vízzel
  • 11.keverjük össze a tojáshelyettesítőnkkel, ha szükséges, melegítsük össze egy kicsit - ha nagyon beszívná, még egy kis növényi tejjel lazíthatjuk

Hozzávalók a nokedlihez

  • 200 g hajdinaliszt
  • 2 teáskanál finomra őrölt lenmag
  • kb. 2, 3 dl langyos víz - ezt készítés közben látjuk, hogy pontosan mennyi
  • 1/2 kiskanál fekete só - ez adja a tojásos ízt
  • 1/4 kiskanál kurkuma - ez adja a színt

Tojás helyettesítéshez:

  • 1,5 bögre (bögre =2,3 dl) főtt /konzerv csicseriborsó
  • kb. 1,5 dl csicseriborsó leve (konzerv vagy sűrű főzőlé)
  • 1/4 kiskanál kurkuma
  • 1/8 kiskanál őrölt bors
  • 1/4 kiskanál fekete só

Hiányzik 1-2 alapanyag? Vedd meg az edenpremium.hu-n 15% kedvezménnyel, a veganblog15 kóddal!