Recept megosztása

Vegán teljes értékű paprikás szalámi

Már nagyon sok szalámival kísérleteztünk, de ilyen jót még nem sikerült csinálnunk. Nagyon jól szeletelhető, nem esik szét, nem morzsálódik. Mivel nem tartalmaz hozzáadott zsírt, olajat, ezért senki ne várja, hogy teljesen olyan lesz, mint az „eredeti”. Ez egyáltalán nem zsíros. Kitűnő szendvics feltétnek, pizzára. 

 

2 kisebb rúd
6 óra áztatás + 15 perc előkészítés +50 perc párolás

RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 4 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.csepegtessük le a kölest, hajdinát, választott olajos magot
  • 2.tegyük az összes alapanyagot egy nagyobb késes aprítóba
  • 3.járassuk addig, míg összekeverednek, felaprítódnak a hozzávalók, (ne pépesre daráljuk) ha nincs nagy méretű késes aprítónk, több részletben aprítsunk, és egy tálban keverjük össze
  • 4.közben tegyünk fel a pároláshoz vizet egy lábasban
  • 5.ha jól összedolgoztuk a masszát, kóstoljuk még meg, és fűszerezzük, ha még szükséges - érdemes jó fűszeresre készíteni
  • 6.formázzunk 2 kisebb, de vaskosabb rudat belőle - előtte még érdemes átgyúrni
  • 7.csomagoljuk szorosan sütőpapírba, végeit csavarjuk meg, mint egy szaloncukrot
  • 8.tegyük a párolóedénybe, 50 percig pároljuk
  • 9.hagyjuk rácson kihűlni, (mikor még kivesszük, kicsit tudjuk formázni), utána szeleteljük

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Vegán teljes értékű paprikás szalámi?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók

  • 1/2 bögre (bögre =2,3 dl) hajdina - legalább 6 órára beáztatva, majd lecsepegtetve
  • 1/2 bögre köles - beáztatva, lecsepegtetve - aki kerüli a kölest, használhat quinoát
  • 1/2 bögre natúr napraforgómag / dió vagy más olajos mag, akár vegyesen (mi tökmagot és napraforgómagot használtunk) - ezt is áztassuk, majd szűrjük le
  • 1 evőkanál cukormentes szilvalekvár
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál cukormentes ketchup/paradicsompaszta
  • 1-1,5 kiskanál füstölt paprika
  • 2-3 kiskanál pirospaprika
  • 1-2 evőkanál folyékony füst
  • 2-3 kiskanál fokhagymapor
  • 1 kiskanál hagymapor
  • 2 kiskanál őrölt kömény
  • 1/2 kiskanál bors, kurkuma
  • 1-2 kiskanál kakukkfű
  • 2 kiskanál sómentes ételízesítő
  • 3 evőkanál (gluténmentes) szójaszósz /kókusz aminó, ha szójamentesen szeretnénk - de ki is hagyható, helyette víz, és több só, fűszer
  • 1 kiskanál só - ízlés szerint
  • 3 evőkanál útifűmaghéjliszt
  • 3 evőkanál őrölt lenmag
  • 1/2 bögre víz