Már annyit hallottunk erről a levesről, hogy nekünk is ki kellett próbálni. Kicsit olyan, mint a mi húslevesünk, csak más fűszerekkel. Természetesen a vegán verziót választottuk. Nem mondjuk, hogy nem igényel egy kis pepecselést, de megéri. Isteni finom lett. Ehhez azért kellett egy ázsiai boltot keresnünk, hogy minden alapanyagot beszerezzünk.
2.pirítsuk meg (szárazon, olaj nélkül teljes értékű) a csillagánizst, a fahéjrudat, a szegfűszeget, a koriandermagot és az édesköménymagot, időnként keverjük meg - kb. 1 percig, míg illatozni kezd adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát, a zellerszárat, a gyömbért - kicsit dinszteljük meg őket, kb. 8-10 percig - ha kell pici vizet öntsünk alá, nehogy leégjen
3.adjuk hozzá a kombut, a szárított shiitake gombát, a datolyapasztát, a fehér misót, sót, ételízesítőt és 2 l vizet
4.forraljuk fel és főzzük kb.10 percig, majd alacsonyabb fokozaton, fedő alatt addig főzzük, míg aranyszínű lesz, kb. 45–60 percig
5.szűrjük át a levet egy közepes lábasba, és tartsuk melegen alacsony lángon - kóstoljuk meg, sózzuk, ha még szükséges
6.amíg a lé készül, préseljük ki a tofukat - vágjuk vízszintesen ketté, csomagoljuk tiszta konyharuhába/papírtörlőbe, és tegyünk rá valamilyen nehezéket, majd hagyjuk állni 15 percig - utána csomagoljuk ki a tofut, és vágjuk fel vékony csíkokra
7.egy serpenyőben pirítsuk meg a tofut a szójaszósszal, (mi olaj nélkül szoktuk), majd szedjük ki egy tálra
8.ugyanebben a serpenyőben dinszteljük meg a gombát 1 kiskanál szójaszósszal, majd tegyük a tálra
9.ezután tegyük a felbevágott bok choyokat és 3 evőkanál vizet ugyanabba a serpenyőbe, és közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a víz el nem párolog, és a bok choy élénkzöld lesz - kb. 2 percig - picit sózzuk meg és tegyük a tálra
10.főzzük meg a rizstésztát - forrásban lévő, enyhén sós vízben, míg meg nem puhul, majd szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel
11.tálaláshoz osszuk szét a tálakba a tésztát, tegyünk rá tofut, gombát, bok choy-t, vékonyra szeletelt hagymát, merjünk rá levest, díszítsük még ízlés szerint, lime karikával, csírákkal, friss zöldfűszerekkel
Hozzávalók
Alapléhez:
4 db csillagánizs
2 rúd fahéj
8 egész szegfûszeg
1 kiskanál koriandermag
1/2 kiskanál édesköménymag
1 közepes hagyma - felnegyedelve
1 közepes sárgarépa - nagyobb darabokra vágva
2 közepes zellerszár - nagyobb darabokra vágva
egy kis db (kb. 5 cm) friss gyömbér - durvára vágva
1 db kb. 10 cm-es kombu (alga fajta) - mi nori lappal helyettesítettük