Ez a finom fűszeres „szalámi-helyettesítő” egyszerűen elkészíthető, használhatjuk szendvicsre, pizzára, tésztára, melegszendvicsbe. Mióta egyszer leteszteltük a családon, akkora sikere volt, hogy majdnem minden héten egyszer kell ilyet csinálnunk.
1.először is, csomagoljuk be a tofukat egy tiszta anyagba/konyharuhába, és helyezzünk rájuk 15 percig bármilyen nehezéket, hogy kinyomja belőlük a nedvességet (mi deszkára vízzel teli lábast tettünk)
2.melegítsük elő a sütőt 200 fokra
3.készítsük elő a fűszereket
4.ha letelt a 15 perc, vágjuk kockákra a tofut, és tegyük a késes-aprítóba a fűszerekkel együtt, és szakaszosan működtetve, időnként lekaparva az oldalát, addig járassuk, míg egy homogén krémet nem kapunk (nem kell megijedni, ha mustármagot használtunk, lehet, hogy nagyon csípősnek érezzük, de sütés után elmúlik)
5.kóstoljuk meg, és igazítsunk a fűszereken, ha szükséges
6.egy nagy, lapos tepsire tegyünk sütőpapírt, és egy szilikon lapáttal simítsuk el vékonyan, egyenletesen a papíron a keverékünket, kb. 3-4 mm vastagon, téglalap formában
7.ha ropogósabb szalámit szeretnénk, nagyon vékonyan kenjük le/permetezzük meg egy kis olajjal
8.süssük 200 fokon kb. 15-20 percig- míg aranybarna nem lesz, és kezd kicsit kiszáradni- vigyázzunk, ne égessük meg
9.ha elkészült, óvatosan pogácsaszaggatóval vágjunk ki belőle „szalámi szeleteket”
10.de egyszerűen fel is darabolhatjuk kockákra is, ha nem akarunk pepecselni vele, az ízén nem ront
11.várjuk meg míg kihűl, majd jól lezárt dobozban, a hűtőben tároljuk
Hozzávalók
2 csomag tofu (180g-osból)
1,5 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
2 teáskanál mustármag megőrölve (vagy egy teáskanál dijoni mustár)
1 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál őrölt füstölt paprika
chili pehely (elhagyható)
2 teáskanál fokhagymapor
2 teáskanál hagymapor
1 -2 teáskanál folyékony füst
2 evőkanál sörélesztőpehely
¼ teáskanál kakukkfű
¼ teáskanál bazsalikom
¼ teáskanál tárkony
aki édeskés ízt szeretne, tegyen hozzá pl. 2 kiskanál poreritritet