Recept megosztása

Vegán kocsonya

Hogy ez sem maradjon ki a karácsonyi menüből… Készítettünk egy zöldség kocsonyát. Nagyon gyorsan elkészíthető és egy pár órán belül meg is szilárdul. 2-3 napig áll el, úgyhogy érdemes annyit készíteni, amennyi biztosan elfogy ennyi idő alatt. Mi most csak répákat, hagymát, borsót tettünk bele, de tetszőleges zöldségekkel is készíthető, pl. zeller, karalábé, krumpli.

2 adag
60 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.tegyük fel annyi vízben a fűszerekkel a zöldségeket, amennyi éppen ellepi
  • 2.fedő alatt főzzük puhára kb. 20 perc alatt közepes fokozaton
  • 3.mikor megpuhultak a zöldségek, szűrjük le őket, levet tartsuk meg
  • 4.szedjük ki a babérlevelet és a borsokat
  • 5.tegyük át 2 kis tálba/ tányérba a zöldségeket - majd tegyük félre
  • 6.öntsük vissza a lábasba a levet, amiben főztük a zöldségeket, kezdjük el felforralni
  • 7.közben egy pici tálkában keverjük el fél bögre vízzel az agar-agart csomómentesre
  • 8.mikor felforrt az alaplé, keverjük hozzá, majd főzzük addig, míg elkezd besűrűsödni a keverékünk - opálos lesz - 5 perc
  • 9.gyorsan öntsük rá a zöldségekre
  • 10.hagyjuk kicsit meghűlni, majd tegyük a hűtőbe
  • 11.pár óra alatt megszilárdul
  • 12.fogyaszthatjuk így is, de ki is boríthatjuk egy tányérra

Hozzávalók

  • 1 nagy sárgarépa - karikára vágva
  • 1 közepes fehérrépa - karikára vágva
  • fél bögre zöldborsó - fagyasztott is jó
  • 1 kis fej hagyma - 4be vágva
  • 3 gerezd fokhagyma - szeletekre vágva
  • 5g /2 kiskanál agar-agar
  • víz (1/2 bögre + kb. 5dl)
  • babérlevél
  • szemesbors
  • kurkuma