Az alap ugyanúgy készül, mint az egyszerű krumplipürénél, csak hozzá turmixolunk különféle zöldségeket. Nagyon jó módszer lehet, ha feltűnés nélkül (pl. családtagnak, gyerekeknek) szeretnénk bejuttatni a különböző tápanyagokat.
Jöjjenek a különféle változatok:
babos változat: keverjünk egy lecsepegtett, villával összetört konzerv vagy másfél bögre (bögre=2,3dl) főtt fehér babot a krumplipüréhez, és alaposan keverjük össze
karfiolos változat: főzzünk meg kb. 2 bögrényi karfiolt, csepegtessük le, törjük össze, keverjük a krumplihoz
spenótos változat: a mélyhűtött spenótot engedjük fel, párologtassuk el a vizet róla, majd keverjük a krumplipüréhez
répás /édesburgonyás /sütőtökös változat: kb. két bögrényi puhára főtt répát/ édesburgonyát /sütőtököt keverjünk a krumplipürénkhez
amint látjuk, a lehetőségek határtalanok, tulajdonképpen bármilyen főtt hüvelyest és/vagy zöldséget hozzákeverhetünk az alapunkhoz, kísérletezzünk bátran
Mi most egy babos-spenótos krumplipürét készítettünk.
1.attól függően, hogy szeretjük-e megenni a krumpli héját – a mi lányaink nem szeretik, mi szeretjük, úgyhogy hol így, hol úgy készítjük, (elvileg akkor teljesértékű, ha a héja is rajta van) – hámozzuk meg és daraboljuk fel kockákra a puhára sütött krumplit, és tegyük egy tálba
2.törjük össze a krumplit, és adjunk hozzá annyi növényi tejet, hogy kellemes legyen az állaga –apránként adagoljuk a tejet, nehogy túl hígítsuk
3.fűszerezzük ízlésünk szerint, alaposan keverjük össze
4.a lányaink teljesen krémesen szeretik, ezért mi botmixerrel szoktuk összedolgozni – de ne turmixoljuk túl, mert nyúlóssá válhat
Hozzávalók
1kg krumpli sütőben, héjában megsütve vagy kockákra vágva megfőzve
néhány dl növényi tej
szerecsendió
só, bors
fél kiskanál fokhagymapor vagy egy gerezd fokhagyma átpasszírozva
pár evőkanál sörélesztőpehely – ettől lesz telt, krémes íze