Recept megosztása

Töltött kaliforniai paprika

Gyönyörű látványt és ízélményt nyújt ez az ételköltemény. Színek és ízek kavalkádja. Kitűnő választás vendégvárásra is, a húsevőknek sem lesz hiányérzetük.

Paprika helyett tölthetjük kivájt cukkinibe, tökbe, padlizsánba, de akár elősütött, kikapart fél krumpliba, édesburgonyába. (Ilyenkor a kivájt zöldségeket nyugodtan keverjük bele a töltelékbe)

Rizs helyett bármilyen más gabonával is készíthető.

A bab helyett használhatunk más hüvelyest is, de akár el is hagyhatjuk, ha érzékeny a gyomrunk.

Ha szójamentesen étkezünk, elhagyhatjuk a tofut is, esetleg használjunk több gabonát/ hüvelyest, hogy elég legyen a töltelék.

4 személy
60 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.Ha nincs készen rizsünk, tegyük fel először is főni!
  • 2.Vágjuk fel a hagymákat, és pároljuk meg egy kevés vízen
  • 3.Tegyük hozzá a kis kockára vágott fél paprikát, és a paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk
  • 4.Közben készítsük elő a tofut, morzsoljuk szét, és ha szükséges, fújjuk be folyékony füsttel
  • 5.Készítsük elő a tölteni való paprikákat, vágjuk le a csumájuknál, (de tartsuk meg a kalapot), magozzuk ki
  • 6.Öblítsük és csepegtessük le a babot
  • 7.Mikor megpárolódott a paprika is, tegyük hozzá a tofut, a babot, a főtt rizst, a fűszereket, tahinit, tamarit
  • 8.Ízesítsük még ízlésünk szerint, majd töltsük bele a paprikákba!
  • 9.Süssük légkeveréses funkción, 180 fokon kb. 40 percig. Az első 20 percben letakarva, hogy a paprikák is megpuhuljanak

Hozzávalók

  • 4 db egész kaliforniai paprika
  • fél kaliforniai paprika
  • 2 db közepes nagyságú paradicsom
  • 1,5 csésze főtt barna rizs (ha nem teszünk bele babot, plusz egy csésze rizzsel számoljunk)
  • 2 fej lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tömb tofu (300 g), lehetőleg füstölt, vagy ha natúr, bepácolhatjuk folyékony füsttel –el is hagyható
  • 1 konzerv bab lecsepegtetve, leöblítve, vagy 1 csésze főtt bab – el is hagyható
  • 2 ek tamari (gluténmentes szójaszósz)
  • füstölt paprika, só, bors, petrezselyem, curry, gyömbér
  • 1 ek tahini