Recept megosztása

Rakott zeller

Ez egy alakbarátabb változata lett a rakott krumplinak. Elsőre furán hangozhat, de esküszünk nagyon finom, egyáltalán nem markáns a zeller íz. Csináltunk ehhez is kolbász ízű kölest, és tofuból tojás ízű morzsát. Fűszeres növényi joghurttal locsoltuk meg. (nem mindegyik joghurt teljes értékű) Aki nem akar szóját enni, készítse a tojás ízű morzsát is kölesből. Akinek a kölest is kerülni kell, esetleg használjon quinoát.

6-8 főre
90 perc

RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 4 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.készítsünk elő mindent - hámozzuk meg a zellert, vágjuk fel kb. kisujjnyi vastag szeletekre, majd főzzük puhára enyhén sós vízben
  • 2.fűszerezzük be a növényi joghurtunkat úgy, hogy hozzáadunk egy gerezd átpasszírozott fokhagymát/fokhagymaport, fekete sót, borsot, és egy kis sörélesztőpelyhet (el is hagyható)
  • 3.vágjuk fel a hagymát szeletekre, mi egy kicsit vízen megdinszteltük
  • 4.törjük össze egy tálban a tofut túró állagúra, fűszerezzük fekete sóval, esetleg egy kis folyékony füsttel, ha natúr
  • 5.készítsük el a köles kolbászt - kölest fűszerezzük pirospaprikával, füstölt pirospaprikával, borssal, sóval, fokhagymával, köménnyel)
  • 6.mikor megfőtt a zeller, hőálló tálba kezdjük el rétegezni alulra kis fedéssel a zeller szeleteket ( kb. 1/3-a, rá hagyma szelet (hagyma fele), kolbászízű köles (fele), tofu-tojás (fele) rászórva, majd locsoljuk meg a joghurtos öntettel (1/3-a)
  • 7.ezt ismételjük meg - zeller szeletek, köles-kolbász, tofu-tojás, hagyma, növényi joghurt
  • 8.a tetejére zeller kerüljön, és kenjük meg a maradék fűszeres joghurttal
  • 9.lefedve helyezzük sütőbe, 180 fokon, kb. 50-60 percre
  • 10.az utolsó 10 percre vegyük le a fedőt a jénairól, hogy meg tudjon pirulni a teteje

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Rakott zeller?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók

  • 1 közepes fej (lila)hagyma - felvágva csíkokra - akinek érzékeny a gyomra meg is dinsztelheti
  • 2 nagyobb zellergumó
  • 2 nagy (450 g) pohár növényi joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1/8 kiskanál bors
  • 2-szer 1/2 kiskanál fekete só
  • 2 kis tömb (180 g) natúr/füstölt tofu - ha nem füstölt, érdemes egy kiskanál folyékony füstöt hozzátenni
  • 1,5 bögre főtt kölesből kolbászkrém