Recept megosztása

Paradicsomos rizottó

Ez a gyorsan elkészíthető rizottó nekünk nagyon ízlett. Igaz, ami paradicsomos, az általában sikert arat a Lányainknál, úgyhogy nagy rizikó faktor nem volt. Kicsit édeskés, kicsit savanykás, fűszeres, krémes. Nekünk most csak ilyen hosszabb szemű rizsünk volt itthon, és nem főtt szét annyira, de lehet kapni kifejezetten rizottó rizst, az rövidebb szemű és szétfővősebb fajta. Ha még egy kis főtt babot / csicseriborsót keverünk hozzá a végén, és kiegészítjük zöld levelesekkel, meg is van egy teljesértékű fogásunk.

4 személy
50 perc

RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 4 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.először is süssük meg a hagymát – ehhez vagy vágjuk 8 felé és tegyük be a sütőbe olaj nélkül, légkeveréssel, vagy tegyük be forrólevegős fritőzbe 200 fokra 15 percre – addig süssük, míg megbarnul kicsit a széle
  • 2.ha megsült a hagyma, késes aprítóval vágjuk nagyon apróra – és tegyük félre
  • 3.(egyszerűsíthető, hogy serpenyőben egy kevés olajon/vízen megsütjük/megpároljuk az apróra vágott hagymát – de aki nem használ olajat, az lemarad a sült hagyma ízéről)
  • 4.egy kevés vízen/olajon futassuk meg a fokhagymát – alacsony hőfokon, nehogy megégjen és megkeseredjen
  • 5.öntsük hozzá a paradicsomokat/ konzerveket, a sült hagymát, fűszereket, és forraljuk fel, majd alacsonyabb fokozaton főzzük kb. 2 percig ( ha friss paradicsomból csináljuk, lehet kicsit tovább, kb. 5-8 percig)
  • 6.tegyük bele a rizst, forraljuk fel, majd folyamatos kevergetés közben alacsonyabb fokozaton főzzük, míg kicsit beszívja a paradicsomlevet
  • 7.kezdjük el hozzáönteni a vizet/ alaplét fél bögrénként, fedjük le – ha beszívta, jöhet a következő adag víz – kb. 3-4 bögre összesen – ez olyan 20 percet vesz igénybe- gyakran keverjük meg, és figyeljünk, nehogy leégjen
  • 8.ha megpuhult a rizs, öntsük hozzá a fél bögre növényi tejet, és azzal is főzzük össze

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Paradicsomos rizottó?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók

  • másfél bögre (bögre=2,3dl) rizs
  • 5-6 fej kisebb fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma átpasszírozva
  • 2 konzerv hámozott, darabolt paradicsom – vagy 8 db nagyobb paradicsom megsütve, meghámozva, felkockázva, magjától megfosztva
  • 6 szem aszalt szilva kisebb darabokra vágva (elhagyható)
  • 3-4 bögre meleg víz / alaplé
  • 2 kiskanál szárított kakukkfű
  • só, bors
  • ½ csésze rizstej
  • 5-6 nagyobb szem magozott datolya kis vízzel leturmixolva – vagy pár evőkanál juharszirup – vagy édesítő arányosan, amit használsz