Recept megosztása

Lisztmentes pite almásan

Nálunk mindig azok a receptek a nyerők, melyek egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek. Hát ez is olyan. Ráadásul pénztárcabarát. Teljesértékű, olajmentes, gluténmentes, hozzáadott cukormentes. És még liszt sem kell hozzá!
Isteni, ahogy az alma megkaramellizálódik a tetején. Ha szeretnénk, még apróra vágott dióval, mandulával megszórhatjuk sütés előtt. Ha esetleg nem lett elég édes az ízlésünknek, egy kis lekvárral turbózzuk fel. 180-200 fokon 30-40 perc alatt elkészül.
Mi egy 23 cm átmérőjű kerek jénaiban sütöttük.

8 kisebb szelet
10 perc előkészülés + 20 perc főzés + 35 perc sütés

VÉGRE ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.tegyük fel főni a kölest a növényi tejjel, vízzel, eritrittel, sóval, vanília kivonattal, citromhéjjal, citromlével, és alacsony hőfokon kb. 20 perc alatt főzzük puhára fedő alatt
  • 2.közben készítsük el az almás réteget – pároljuk meg az almát kb. 10 perc alatt egy pici vízzel, a mazsolával, cirtomlével, fahéjjal
  • 3.melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  • 4.keverjük az almához a lenmagot
  • 5.béleljük ki az edényünket sütőpapírral
  • 6.tegyük bele a megpuhult kölest, és simítsuk el benne
  • 7.halmozzuk rá az almát egyenletesen eloszlatva
  • 8.süssük 30-40 percig - ez sütő függő - a lényeg, hogy kicsit süljön meg az alma a tetején
  • 9.szeletelés előtt várjuk meg, míg teljesen kihűl

Hozzávalók az alaphoz

  • 1 bögre köles alaposan leöblítve (vagy 1,5 bögre quinoa)
  • 2 bögre (bögre=2,3dl) cukrozatlan növényi tej
  • 1 bögre víz
  • eritrit ízlés szerint, mi 3-4 evőkanállal használtunk/vagy más édesítő, amit szeretsz
  • 1 kiskanál vanília kivonat
  • csipet só
  • 1 bio citrom héja lereszelve, és a fél citrom leve

Hozzávalók az almás réteghez:

  • 4 db alma - meghámozva, kicsumázva, apróbb szeletekre vágva
  • fél bögre mazsola - pár órára beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
  • kiskanál frissen facsart citromlé
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál őrölt lenmag