Ez a leves kifejezetten alakbarát, tápanyagokban gazdag. A fő összetevői a lilakáposzta, a cékla, a fehér bab, és a narancs. Csodálatos kombináció, fantasztikus ízélmény, és a szemünket is gyönyörködteti.
1.dinszteljük meg kevés vízen a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért és az apróra vágott hagymát
2.adjuk hozzá az apróra vágott céklát és a felaprított vöröskáposztát
3.öntsünk hozzá annyi vízet, hogy két ujjnyira befedje a zöldségeket, forraljuk fel és 15 percig pároljuk fedő alatt
4.adjuk hozzá a leöblített és lecsepegtett babot
5.főzzük össze a levest kb. 10 perc alatt - míg a káposzta megpuhul
6.botmixerrel vagy konyhai robotgéppel turmixoljuk krémesre a levest
7.ízlés szerint fűszerezzük még
8.amíg fő a leves, addig készítsük el a narancsszószt: egy tálban keverjük össze csomómentesre a reszelt narancshéjat és narancs levét a vízzel és a liszttel
9.ezután öntsük a keveréket egy edénybe, és keverés közben, lassú tűzön forraljuk fel - amint a szósz sűrűsödni kezd, vegyük le
10.végül osszuk a lilakáposztalevest tálakba és öntsük rá a narancsszószt - díszíthetjük néhány narancsszelettel, nyers káposztareszelékkel és reszelt narancshéjjal
Hozzávalók
Leveshez:
1 fej (lila)hagyma - apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér - lereszelve vagy 1/4 kiskanál gyömbérpor
2 db közepes cékla - felkockázva
1 kis fej (kb. 500 g) lilakáposzta - felaprítva
1 kis konzerv / 1,5 bögre (bögre=2,3 dl) főtt vörös bab