Recept megosztása

Kukorica szósz, kukoricaleves

Ez a nagyon egyszerű, de annál finomabb szósz /leves. Percek alatt elkészül. Leves, ha hígabbra csináljuk – több növényi tejet teszünk hozzá, szósz, ha sűrűbbre hagyjuk. Kitűnő tésztához, rizshez, krumplihoz, zöldségekhez. Ráadásul pénztárca kímélő is. Kicsit édes, kicsit sós, kellemesen krémes. Nem lesz szükség más zsíros, sós, cukros szószra, hogy feldobd az ételed!

4 személy
15 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.pucoljuk meg, daraboljuk fel a hagymát (nem kell apróra, úgyis a végén botmixerrel pürésítünk)
  • 2.egy edényben alacsony hőfokon, kevés vízen/olajon (vízen teljes értékű) pároljuk meg
  • 3.tegyük rá a lecsepegtetett vagy friss kukoricát, és kicsit süssük át a hagymával, sóval, borssal - ha szükséges, pici vizet tegyünk még alá, nehogy leégjen (mélyhűtöttet először addig melegítsük, míg ki nem enged teljesen, utána süssük át)
  • 4.öntsük fel annyi vízzel, hogy teljesen ellepje (a konzerv levét is felhasználhatjuk vízzel kiegészítve)
  • 5.kicsit emeljük a hőfokot, majd, ha már forr, vegyük ismét lejjebb, és kb. 5 percig forraljuk
  • 6.pürésítsük botmixerrel
  • 7.keverjünk el benne 2 evőkanál sörélesztőpelyhet
  • 8.sózzuk, borsozzuk még ízlés szerint, és már ehetjük is
  • 9.ha növényi tejjel hígítjuk, pl. 1,5 dl kókusztejjel, akár levesként is fogyaszthatjuk

Hozzávalók

  • 2 konzerv kukorica - lecsepegtetve, a levét félretehetjük, ha szeretnénk felhasználni (de készíthetjük mélyfagyasztottból, vagy frissből is, kb. 2 nagy csészényi, egy csésze 2,5dl)
  • 1 nagy fej hagyma - lehet lila is, abban magasabb az antioxidáns tartalom
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely (gluténmentes, ha szükséges)
  • csipet só
  • bors
  • víz
  • 1,5 dl bármilyen növényi tej (lehetőleg házi) - ha levest készítünk -, mi kókuszt használtunk