Recept megosztása

Kovászos uborka krumplival készítve

Én sokáig féltem a kovászos uborka készítéstől, pedig nagyon egyszerű, Ti is bátran álljatok neki! Ezzel a módszerrel biztosan gluténmentes is lesz. Ugyanolyan finom, mintha kenyérrel készülne. Pár nap után már fogyaszthatjuk is. Ez függ attól, hogy épp milyen idő van. 2-4 napig tart az érlelése. Én Ákos, a férjem apukájától tanultam. A videó készítése óta annyit változtattam, hogy hagyom kihűlni a sós vizet.

5 literes üveghez
2-4 nap

RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 4 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.készítsünk elő egy nagy befőttesüveget - fontos, hogy legyen tiszta!
  • 2.az aljára tegyünk kaprot, halmozzuk rá a krumpli felét
  • 3.mossuk meg alaposan az uborkákat
  • 4.vágjuk le a két végüket, és hosszában hasítsuk be őket - ha nagyok, akkor 4 részbe vágva - de csak addig, hogy ne essenek szét
  • 5.helyezzük be őket szorosan egymás mellé az üvegbe - mi a szétvágott résszel felfelé, függőlegesen raktuk be őket
  • 6.az első sor után tegyünk fokhagymát, jöhet egy kis kapor is
  • 7.tegyük tele az üveget uborkával
  • 8.tetejére jön a maradék fokhagyma, kapor
  • 9.szorítsuk le a krumpli karikákkal
  • 10.forraljunk fel vizet, tegyünk hozzá sót - mi 2l vízhez 2 evőkanál sót tettünk
  • 11.jól keverjük össze, hogy feloldódjon
  • 12.(kis hűtés után) öntsük az üvegbe - töltsük majdnem csurig
  • 13.helyezzünk rá egy megfordított kistányért
  • 14.érdemes tálcára helyezni az üveget, mert kiforrhat
  • 15.tegyük napos, meleg helyre - ha 20 foknál hidegebb van kinn, érdemes benn tartani a lakás meleg részén pl. a konyhában - mi most éjszakára is behoztuk, mert hűvös volt éjjel
  • 16.hamarosan forrni kezd, akkor van kész, ha már minden uborka sárgás-zöld színű lett - érdemes pár nap múlva megkóstolni
  • 17.mikor kész, tegyük át kisebb befőttes üvegekbe, és tartsuk hűtőben, hidegen még finomabb

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Kovászos uborka krumplival készítve?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók egy 5l-es üveghez:

  • kb. 2,5 kg kovászolni való uborka
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag friss kapor
  • 1 nagy krumpli meghámozva- karikákra vágva
  • kb. 2l víz
  • só - literenként 1 evőkanál só - nem jódozott(!!)