Recept megosztása

Karfiol Dubarry módra

Anyukám ünnepnapokon csinálta ezt a fogást. Már akkor is a sült, szószos karfiol volt a kedvenc részem belőle. Mi fűszeres, sült tofuszeleteket fektettünk alulra, és az egészet jól meglocsoltuk besamellel. Tovább extrázható vegán (lehetőleg házi) sajttal. 

Aki kihagyná a kesut, készítse a besamelt fehér babbal vagy több rizsliszttel. 

Fogyasszuk főtt gabonákkal, salátával.

 

4 személy
50 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon 2 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  • 2.főzzük meg a karfiolt sós vízben, de ne teljesen puhára - esetleg fokhagymát is tehetünk hozzá
  • 3.a tofuból vágjunk vízszintesen szeleteket - mi ketté vágtuk
  • 4.egy tányérban keverjük össze a lisztet a fűszerekkel, sörélesztőpehellyel
  • 5.forgassuk meg benne a tofu szeleteket, majd süssük meg őket forrólevegős sütőben/sütőben 15 perc alatt - vagy akár serpenyőben kevés (gluténmentes) szójaszószon/magvajon
  • 6.miközben sülnek a tofuk, egy tapadásmentes edényben készítsük el a besamelt - pirítsuk meg egy kicsit a lisztet, folyamatosan kevergetve - mi ezt szárazon, olaj nélkül oldottuk meg, így teljes értékű
  • 7.turmixoljuk krémesre a kesudiót vízzel - amennyi épp ellepi
  • 8.öntsünk a megpirított liszthez a növényi tejet, és keverjük össze alaposan, hogy csomómentes legyen
  • 9.kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá a kesut, és a fűszereket, főzzük, míg jól besűrűsödik, kb. 8-10 perc
  • 10.végül keverjük hozzá a sörélesztőpelyhet, még fűszerezzük, ha szükséges, majd tegyük félre
  • 11.fektessük egy tűzálló tál aljára a megsült tofu szeleteket
  • 12.halmozzuk rá a karfiolt
  • 13.locsoljuk meg a besamel mártással alaposan - kicsit rázogassuk meg, hogy mindenhova jusson a szószból
  • 14.helyezzük sütőbe, süssük 180 fokon míg szépen megbarnul a teteje - kb. 20 perc

Hozzávalók

  • 1 kis fej karfiol - rózsáira szedve
  • 2 kis tömb (2*180 g) (füstölt) tofu
  • 1/4 kiskanál fokhagymapor
  • 1/8 kiskanál bors
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely - el is hagyható
  • 1/2 bögre (bögre=2,3 dl) barna rizsliszt

Besamelhez:

  • 1 bögre (bögre=2,3 dl) kesudió - néhány órára beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
  • 4 púpos evőkanál barna rizsliszt
  • 2-3 evőkanál sörélesztőpehely - elhagyható
  • 1/2 kiskanál fokhagymapor
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma, szerecsendió
  • víz
  • 5 dl natúr növényi tej
  • ízlés szerint: pár fújás folyékony füst