Recept megosztása

Hortobágyi palacsinta

Nekünk nagy kedvencünk volt a Hortobágyi palacsinta, bár gyakran nem készítettük el, csak ünnepekkor. Most eljött az ideje, hogy veganizáljuk. Gombára esett a választásunk, így nemcsak gluténmentes, hanem szójamentes és babmentes is. De természetesen tofuval még tovább dúsítható. Valami isteni finom lett!

6 db palacsinta
40 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.dinszteljük meg a hagymákat
  • 2.tegyük hozzá a gombát, paradicsomot, paprikát, tegyük hozzá a fűszereket, kicsit dinszteljük meg 
  • 3.öntsük hozzá a vizet, forraljuk fel, majd közepes fokozaton főzzük 25-30 percig
  • 4.közben süssük meg a palacsintákat – tegyük félre
  • 5.mikor elkészült a gomba, szűrjük át egy kislábasba a gombát – lehetőleg ne maradjanak a lében kis darabkák – mi szűrőkanalat használtunk, de szűrőt is lehet
  • 6.a gombák egy részét turmixoljuk le – mi botmixert használtunk a kislábasban, párszor pár másodpercig járattuk – tegyük félre
  • 7.melegítsük elő a sütőt 180 fokra, készítsünk elő egy tűzálló tálat (ha meg is sütjük – mi megszoktuk)
  • 8.a visszamaradt pörkölt levet kezdjük el melegíteni
  • 9.keverjük össze csomómentesre a tejfölt a barnarizsliszttel
  • 10.merjünk hozzá egy merőkanál forró levet, keverjük el
  • 11.ezt folytassuk addig, míg nem lesz a tejfölös keverékünk meleg – csak utána keverjük a forró léhez
  • 12.jó alaposan keverjük össze, és főzzük kb. 10 percig, míg jól besűrűsödik – tegyük félre
  • 13.vegyük elő a palacsintákat
  • 14.tegyünk a palacsintára 1-2 evőkanál gombát
  • 15.tekerjük fel – ez a legegyszerűbb megoldás, vastagabb palacsintával is működik – ha sikerült vékonyabbat sütnünk, hajtogathatunk batyukat is, vagy háromszögeket is belőle
  • 16.helyezzük a tűzálló tálba – folytassuk addig, míg el nem fogynak
  • 17.végül locsoljuk meg a tejfölös szósszal, és süssük aranybarnára kb.10-15 perc alatt
  • 18.aki eszik vegán sajtot, azt is tehet rá (nem teljesértekű)

Hozzávalók

  • 6 db palacsinta – mi Eden Premium palacsinta lisztkeveréket használtunk (zacskó hátulján a leírás) – de más palacsintával is működik – pl. csicseriborsólisztből

  • Gombás töltelékhez:
  • 400g gomba - apróra vágva
  • 1 közepes fej (lila)hagyma - apróra vágva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma - átpasszírozva
  • 1 db tv paprika - apró kockákra vágva
  • 1 paradicsom - apró kockákra vágva só
  • 1/8 kiskanál bors
  • kurkuma
  • 1-2 kiskanál pirospaprika - fele lehet füstölt is
  • fél kiskanál fokhagymapor
  • őrölt kömény
  • 1 kiskanál majoranna
  • 1 evőkanál sómentes ételízesítő - el is hagyható
  • 0,5 l víz

Szószhoz

  • 1,5-2 dl kesutejföl (házi) vagy bolti vegán tejföl
  • 2 evőkanál barnarizsliszt