Recept megosztása

Gombás rizsgolyók

Bármilyen főzelék mellé is kitűnő feltét ez a rizsgolyó. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, ha van készen főtt rizsünk. A külseje finom ropogósra sült a zsemlemorzsának köszönhetően. 

Tehetünk még hozzá sörélesztőpelyhet , tahinit, mustárt, ha még turbóznánk egy kicsit. Csicseriliszt helyett használhatunk más hüvelyeslisztet vagy zabpehelylisztet. 

Sütőben sütöttük, így olajmentes is lett.

13 golyó
40 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon 2 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott gombát, a fűszereket és főzzük addig fedő nélkül, míg elpárolog alóla a lé
  • 2.keverjük össze egy tálban a kész gombát a főtt rizzsel, chiamaggal és hagyjuk kb. 10 percig állni
  • 3.utána keverjük hozzá a csicseriborsólisztet, az apróra vágott friss petrezselyemet és dolgozzuk össze - kissé ragacsos, formázható masszát kell kapnunk - ha nem akarna összeállni, adjunk hozzá még egy evőkanál lisztet
  • 4.nedves kézzel formázzunk belőle golyókat - nekünk 13 lett
  • 5.forgassuk meg zsemlemorzsában őket
  • 6.süssük őket aranybarnára - mi 15 perc alatt 180 fokon forrólevegős sütőben sütöttük, de hagyományos sütőben is lehet - sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük

Hozzávalók

  • 500 g gomba - apróra vágva
  • 1 közepes (lila)hagyma - apróra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
  • 1 bögre (bögre=2,3 dl) főtt barna rizs
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 1-2 kiskanál szárított majoránna
  • friss petrezselyemlevél
  • 2-3 evőkanál csicseriborsóliszt /vöröslencseliszt
  • 1 evőkanál chiamag / őrölt lenmag
  • teljes kiőrlésű (gluténmentes) zsemlemorzsa