Recept megosztása

Fűszeres rizzsel töltött kelkáposzta

Kiss József Zsolt, asztrológus járt nálunk, ő ajánlotta figyelmünkbe ezt a receptet. Eredetileg hajdinával készül, de mi most barna rizzsel csináltuk. 

Ez egy igazán különleges fogás, akár az ünnepekre is is érdemes megsütni. Olyan, mint a töltött káposzta és a rakott kel szerelemgyereke. 

Kelkáposzta helyett tölthető káposztába, karalábéba is. 

Nekünk nagyon ízlett, biztos máskor is elkészítjük. 

 

4-6 adag
80 perc

RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 4 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  • 2.dinszteljük meg kevés vízen a hagymát, fokhagymát
  • 3.adjuk hozzá a megmosott rizst/ hajdinát, öntsük fel annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje, majd fűszerezzük - só, bors, kurkuma, ételízesítő, majoránna, szerecsendió
  • 4.fedő alatt alacsony fokozaton addig főzzük, míg a rizs/hajdina megpuhul - ha szükséges, még adjunk hozzá kevés vizet
  • 5.mikor megfőtt a rizs/hajdina keverjük hozzá az összevágott petrezselyemzöldet és a kis kockákra vágott almát is
  • 6.közben készítsük elő a kelkáposzta leveleket - forraljunk sós vizet egy fazékban, szórjuk bele a szódabikarbónát (így a kelkáposzta megőrzi a színét)
  • 7.fejtsük le a kelleveleket a torzsáról, és egy-két percre dobjuk őket a forró vízbe, majd azonnal szedjük ki őket egy szűrő segítségével, csöpögtessük le, tegyük félre egy tálcára
  • 8.mikor a levelek kicsit kihűltek, és a töltelék is elkészült, fektessünk egy levelet egy vágódeszkára (a vastagabb erekből levághatunk), helyezzünk rá néhány kanál tölteléket, csavarjuk fel, a végeit tűrjük be (ugyanúgy, mint a töltött káposztát)
  • 9.a tekercseket vágjuk félbe, és helyezzük bele egy tűzálló tálba őket szorosan - eredetileg úgy írja a recept, hogy a vágott fele nézzen felfelé, de mi csak egymás mellé fektettük őket - ha maradt a töltelékből, azt halmozzuk középre
  • 10.tegyünk rá fedőt vagy alufóliát, 180 fokos sütőben körülbelül húsz perc alatt süssük össze - nekünk több idő kellett, vastagabb volt az edényünk, 40-50 perc
  • 11.tálaljuk fűszeres növényi joghurttal - csak összekevertük a joghurtot fűszerekkel

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Fűszeres rizzsel töltött kelkáposzta?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 1 nagyobb vöröshagyma - apróra vágva
  • 4-5 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
  • 200 g hajdina/ barna rizs
  • 1 nagyobb alma - kimagozva, apróra felkockázva
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 2 kiskanál szárított majoránna
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 evőkanál mindenmentes ételízesítő
  • 1/2 kiskanál só, 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna

Öntethez:

  • 450 g bio növényi joghurt / kesutejföl
  • 1/2 kiskanál fokhagymapor
  • 1/4 kiskanál só, 1/8 kiskanál bors