Recept megosztása

Egyszerű rizs főzése

Sokan félnek a rizs készítésétől, ezért ezt is bemutatjuk. Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, ennél egyszerűbb nincs is! Előnye, hogy gyorsan elkészül, sokféleképpen variálható, és nem utolsósorban az olcsóbb alapanyagok közé tartozik, a vegán konyha egyik alap étele.

Azoknak, akik szeretnék elhagyni az olajat, még egyszerűbb dolguk van.

4 személy
30 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.Egy bögre (2,5dl) rizst, lehetőleg barnát, jól megmosunk, majd kétszer annyi vízben, (2 bögrényi – 5dl) felteszünk főni ízlés szerinti sóval. (kb. csapott teáskanál)
  • 2.Érdemes mindig elolvasni a csomagoláson, hogy hányszoros mennyiségű vizet javasolnak, lehet 2,5-3-szoros, mindig az adott rizstől függ!
  • 3.Kicsit magasabb hőfokon megvárjuk, hogy felforrjon, majd lejjebb vesszük, és a legalacsonyabb fokozaton addig főzzük, míg teljesen be nem szívja a vizet, és megpuhul. (ez kb. 30 perc, nem előgőzölt, barna fajtáknál inkább 40) FONTOS!!! Ne kevergessük!
  • 4.Ha fogyasztasz olajat: egy evőkanál növényi olajon megpirítani a megmosott rizst, addig, míg kicsit üvegessé válnak a szemek, de nem barnulnak meg
  • 5.felönteni kétszeres mennyiségű vízzel, sózni, és innen ugyanúgy készül, mint az olajmentes változata
  • 6.ha szeretnénk egy kis változatosságot, keverjünk bele kukoricát, borsót, zöldségeket

Hozzávalók

  • 1 bögre (2,5dl) rizs
  • 2 bögre víz
  • csapott teáskanál só