Recept megosztása

Diétás házi majonéz krumpliból

Mikor figyelünk, hogy kevesebb zsírt vigyünk be, jól jöhet ez a majonéz recept. Egyáltalán nem tartalmaz olajat, de még olajos magot sem. Nyilván nem olyan, mint a hagyományos majonéz, de nagyon finom. 

Arra figyeljünk, hogy állás közben még sűrűsödik. Érdemes jól kihűteni, hogy összeérjenek az ízek. Természetesen az arányokon lehet változtatni ízlés szerint. Van aki édesebben, ecetesebben szereti. Ha szeretnénk, hogy még kalóriaszegényebb legyen, a krumpli főzőlevével hígítsuk a növényi tej helyett. 

 

2-2,5 dl
30 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon 2 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.a majonéz egy nagyon kényes étel, ugyanis mindenki másképp szereti – édesebben, ecetesebben, ecet nélkül - ezért azt ajánljuk, hogy először tegyél mindenből egy keveset, majd folyamatosan kóstolgatva igazítsd a saját igényeid szerint
  • 2.főzzük meg enyhén sós vízben a krumplit - miután meghámoztuk, felkockáztuk
  • 3.tegyünk minden hozzávalót késes aprítóba /turmixgépbe
  • 4.dolgozzuk össze krémesre - épp csak addig járassuk, míg muszáj, különben egy ragacs lesz belőle
  • 5.hígítsunk még ízlésünk szerint rajta - ha nem annyira sűrűn szeretjük, adjunk hozzá több növényi tejet/főzőlevet
  • 6.kóstoljuk meg, igazítsunk az ízesítésén, ha szükséges
  • 7.öntsük át egy üvegedénybe, tegyük hűtőbe, és hagyjuk jól kihűlni
  • 8.ha nagyon besűrűsödik, adjunk hozzá még folyadékot

Hozzávalók

  • 1 nagy szem főzni való krumpli - felkockázva (meghámozva, főzve 220 g volt a miénk)
  • néhány dl növényi tej/krumpli főzővize
  • 1-2 evőkanál eritrit/datolyapaszta (ez teljes értékű) /más édesítő
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1-2 evőkanál mustár
  • 1 kiskanál citromlé
  • 1/2 kiskanál fekete só
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma