Sógornőm születésnapjára készült ez a torta, mert imádja a mákot. A citrom meg nagyon jól illik a mákhoz. Nagyon nagyon finom lett, azt mondta, a legközelebbi családi bulira is ilyet csináljunk.
Ijesztő lehet elsőre a hosszú recept-leírás, de igazából nem bonyolult, és megéri a ráfordított időt, energiát.
1.készítsük el az alapot: egy késes aprítóban aprítsuk össze a datolyát, kesudiót, zabpelyhet a vanília kivonattal - adjunk hozzá 1-2 evőkanál növényi tejet, és kezdjük el járatni - míg összeáll - egy kicsit ragacsos masszát kell kapnunk - ha nem akarna összeállni, adjunk még hozzá 1-1 evőkanál tejet
2.béleljünk ki egy csatos tortaformát, az aljába szorítsunk bele egy sütőpapírt a karima segítségével
3.az előbb elkészített masszát simítsuk el a tortaforma aljában egyenletesen - használhatunk hozzá kanalat, kis pohár alját vagy a kezünket - ha nagyon ragadna, vizezzük be
4.készítsük el a középső réteget - az összes hozzávalót, kivéve az agar-agar port és a vizet, tegyük késes aprítóba, vagy turmixgépbe és addig járassuk, míg sima lesz a krémünk, majd öntsük át egy lábasba
5.az agar-agart keverjük el egy kis tálkában hideg vízzel csomómentesre - épp csak annyival, hogy keverni tudjuk
6.keverjük bele az agar-agaros keverékünket a krémbe, és kezdjük el melegíteni - kevergessük folyamatosan
7.ha már forrdogál, bugyog, akkor kezd jó lenni - kevergessük, főzzük még pár percig, majd öntsük rá az előbb elkészített alapra
8.amíg hűl a középső réteg, készítsük el a mákkrémet: főzzük össze a mákot a növényi tejjel, vaniliával, kicsit hagyjuk kihűlni, keverjük hozzá a datolyapasztát, az útifűmaghéjlisztet, reszeljük bele a citromhéjat, csavarjuk bele a citromlevet, alaposan keverjük össze, és hagyjuk állni legalább egy fél órát hűtőben - jól össze fog állni a krémünk
9.mikor már megszilárdult a középső réteg, és kicsit kihűlt a mákkrém is, oszlassuk el egyenletesen a krémen
10.tegyük hűtőbe pár órára, hogy összeérjen, áthűljön
Hozzávalók
Alaphoz:
28 db puha, közepes méretű datolya - beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
2 marék kesudió - nem kell áztatni
1-2 kiskanál vanília kivonat
1 és 3/4 bögre (bögre=2,3 dl) (gluténmentes) zabpehely
néhány evőkanál natúr növényi tej
Középső réteghez:
180 g natúr tofu
2*200 g kókuszkrém
1 bögre kesudió - előtte pár órára beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
4-5 citrom - leve +reszelt héja
1 evőkanál chiamag
1 púpos evőkanál agar-agar por + néhány evőkanál víz
Mákkrémhez:
1,5 bögre darált mák
1 bögre növényi tej
200 g datolyából házi datolyapaszta - annyi vízzel leturmixolva néhány óra áztatás után, amennyi épp ellepi