Ynez Kysztől kaptuk ennek a receptnek az eredetijét. Minden érdekel minket, ami céklás, így elkészítettük mi is, pici változtatásokkal. Nagyon finom lett, biztos máskor is megcsináljuk. És nem csak az íze, de a színe is fantasztikus, öröm volt enni. Egyszerűen elkészíthető.
1.kevés vízen / olajon megdinszteljük a hagymát, majd a fokhagymát
2.utána rátesszük a feldarabolt céklát, és egy kevés balzsamecettel, borssal, sóval, kakukkfűvel azt is átsütjük /pároljuk (használhatunk más fűszereket is, természetesen)
3.majd öntsük fel a növényi tejjel, és kicsit főzzük össze
4.botmixerrel dolgozzuk el krémesre a szószt
5.ha kell, még igazítsunk a fűszerezésén
6.keverjük össze a szószt a főtt tésztával
7.tálaláskor szórjuk meg a pirított magokkal
8.szórhatunk rá frissen vágott petrezselymet, mentát
Hozzávalók
6 db kisebb cékla sütőben megsütve, meghámozva, kockára vágva vagy főtt cékla felkockázva
2 fej (lila)hagyma kockára vágva
3-4 gerezd fokhagyma
balzsamecet, só, bors, kakukkfű
2 evőkanál sörélesztőpehely
2-3 dl növényi tej – mi most rizstejjel csináltuk
1 zacskó (gluténmentes) tészta megfőzve
magok (tökmag, szezámmag, lenmag, stb.) olaj nélkül serpenyőben megpirítva