Recept megosztása

Áfonyás sajttorta

Igazi dísze lehet az asztalnak ez a gyönyörű sajttorta. Nemcsak a színe mennyei, hanem az íze is. A tetejét díszíthetjük gyümölcsökkel, csokoládé forgáccsal, magokkal. Ennek bárki bátran nekifoghat, tényleg egyszerűen, gyorsan elkészül. Nem kell egy éjszakán át fagyasztani, hanem elég neki egy óra a hűtőben, hogy megkössön. Hozzáadott cukormentes, olajmentes, teljesértékű. És még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Egy 16 cm átmérőjű csatos tortaformát használtunk hozzá.

Az alapba tehetünk pár kiskanál kakaóport, ha csokisat szeretnénk.

 

8 kisebb szelet
30 perc elkészítés+ 1 óra hűtés

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.béleljük ki a tortaforma alját (a miénk 16 cm átmérőjű és 6,5 cm magas volt) sütőpapírral
  • 2.készítsük el a torta alapot: daráljuk össze a kesudiót a datolyával egy késes-aprítóban, míg ragacsos masszát kapunk – néha kapargassuk le a széléről a felragadt anyagot –érdemes előbb a datolyát beletenni, hogy kíméljük a késeket
  • 3.kanalazzuk a sütőformába, és oszlassuk el egyenletesen az alján, egy kanál hátoldalával jól nyomkodjuk le – ha nagyon ragadna, vizezzük be a kanál hátoldalát és úgy formázzuk
  • 4.tegyük a hűtőbe, közben készítsük el a sajttorta krémjét
  • 5.turmixgépbe tegyük be sorrendben: az áfonyát, a kesudiót, a vanília kivonatot, a kókuszkrémet, az eritritet, és turmixoljuk teljesen simára – ehhez jön majd az agar-agar keverék
  • 6.egy kis lábasban keverjük össze a vizet az agar-agarral, forraljuk fel, majd lassú, közepes lángon, gyakran kevergetve főzzük, amíg a keverék besűrűsödik – kb. 5-7 perc - ettől a ponttól kezdve gyorsan kell dolgoznunk, mivel az agar-agar megköt, amint lehűl
  • 7.gyorsan öntsük az áfonyás keverékünkhöz a turmixgépbe és kb. 30 másodpercig járassuk, hogy jól elkeveredjen
  • 8.gyorsan vegyük elő a hűtőből a tortaformát, és öntsük rá az alapra a krémet
  • 9.kicsit egyengessük el a tetejét
  • 10.ezt a sajttortát nem kell a fagyasztóba tenni, mivel szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben gyönyörűen megköt
  • 11.miután megkötött, tetszés szerint díszíthetjük

Hozzávalók az alaphoz:

  • 170 g datolya - pár órára vízbe áztatva, használat előtt lecsepegtetve
  • 140 g kesudió - ezt nem kell áztatni
  • csipet só
  • 1,5 evőkanál cukormentes kakaópor (választható)

Hozzávalók a krémhez:

  • 150 g natúr kesudió (egy éjszakán át áztatott) - használat előtt lecsepegtetett
  • 500 g (mélyfagyasztott) áfonya (kiolvasztva)
  • 5-6 evőkanál eritrit ( de más édesítő is használható) - ízlés szerint
  • 1 kiskanál vanília kivonat
  • ½ bögre (bögre=2,3dl) kókuszkrém - konzerves kókusztej lehűtve, lekanalazva a zsíros része
  • 2 és fél kiskanál agar-agar por
  • ½ bögre víz
  • díszítéshez: csokoládé forgács/ gyümölcs/ magok/ kókuszchips