vegán családtag rokon barát vegánblog

Mit tegyek, ha egy családtagom vegán?

Mit tegyek, ha egy családtagom vegán?

Segítség! Vegán van a családban/társaságban – most mit tegyek?

Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik nem vegánok, de valamelyik családtagjuk/barátjuk/ismerősük az. Nekik szeretnénk tanácsokat adni, hogy hogyan kezeljék ezt a helyzetet.

Az első és legfontosabb

Ne akard lebeszélni a vegánságról, úgysem tudod! A vegán életmód mellett elkötelezettek (de igaz ez más életmódokra is) épp azt nem szeretik a legkevésbé hallani, ha valaki hangos ellenkampányba kezd.

Tartsd tiszteletben a döntését

Nyugodj meg, nem lesz semmilyen hiánybetegsége, nem lesz fehérjehiányos, kálcium-hiányos, stb. Ez egy sablonos tévhit a vegánsággal kapcsolatban. Szerencsére épp annyira könnyű hasznos tápanyagokat és ásványi anyagokat bevinnünk a szervezetünkbe, mint azoknak akik (még) nem hagyták el a húst. Nem pótlásra van szüksége egy vegánnak, hanem változatos étkezésre, ami biztosítja a megfelelő anyagokat – épp úgy, mint ahogy alapvetően változatos étkezésre van szükséges a szervezetnek.

Tudd meg tőle, hogy miért választotta ezt az életmódot

Lehet, hogy Te is hallasz olyanokat, amivel azonosulni tudsz, és akár saját életedet jobbíthatod vele. Valószínűleg ez egy olyan kérdés, amit ritkán tesz fel bárki is egy vegánnak úgy, pedig sokkal érdekesebb választ kaphatsz, mint azt elsőre hinnéd.

Tájékozódj

Mit nem eszik/csinál egy vegán? Pl. húslevesben főtt répát sem eszik vagy épp sokan a Burger King növényi alapú Rebel pogácsáját sem, mert ott sütik, ahol a húspogácsákat.

Ha vendégségbe vársz valakit – főleg egy családtagot – általában olyan étel (is) kerül az asztalra, amit a vendég szeret. Nincs ez másként a vegán családtaggal kapcsolatban sem.

Keress recepteket

Folytatva az előző gondolatot, nézd meg, mit mivel lehet helyettesíteni – nagyon sok hagyományos recept már megtalálható veganizálva az interneten: csak írd be a recept nevét, amit keresel, és írd oda a keresőbe elé, hogy vegán –biztos, hogy több lehetőséget is kiad (pl. vegán tökfőzelék)

Készülj fel..

lesznek olyan alapanyagok, melyekkel még sosem találkoztál – pl. sörélesztőpehely, folyékony füst, füstölt paprika, fekete só, stb. – ha vagy olyan jó fej, és szeretnél vegán rokonod/ ismerősöd kedvébe járni a jövőben, és főznél neki, ezeket érdemes beszerezned – általában egy jobb bioboltban könnyedén megtalálod ezeket.

Amivel biztosan nem hibázhatsz

Zöldségek, gyümölcsök, gabonák, magvak – mindig mindenképp olvasd el az összetevőket a termékeken, sokszor olyanban is van állati eredetű összetevő, amire nem is gondolnál. Szerencsére egyre több valóban vegán termékre rákerül a megnyugvást biztosító jelzés.

Lépj be vegán csoportokba

Főleg, ha közeli családtag, barátunk vegán életmódot él szeretnénk a kedvében járni. Biztosan szívesen segítenek a csoporttagok, (embert sem esznek, sőt, kifejezetten segítőkészek) – ha elmondod, mi a szituáció, –  csak arra figyelj, hogy ne ossz meg olyan recepteket, gondolatokat, melyek nem egyeznek meg a vegánok elveivel, mert könnyen kinn találhatod magad az adott csoportból. A Vegán receptek – Vegán blog csoportunk csupa kedves és segítőkész emberből áll, várunk téged is.

Nézz körül

Járj után, hogy milyen vegán termékeket lehet kapni a helyen, ahol vásárolsz – egyre több helyen egyre széles vegán opció van a vásárlók számára. A hazai áruházláncokat között is több boltba külön polcot vagy jelzést kapnak a vegán termékek.

Ha együtt laktok

Érdemes a hűtőben, kamrában kijelölni egy polcot, ahol a vegán lakótárs számára ehető dolgok vannak. Hidd el, ez akkora könnyebbség és annyira kedves gesztus, hogy biztosan sokat fog segíteni a közös együttélésben.

Ha szoktatok étteremben együtt enni

Szintén nagyon kedves gesztus, ha olyan helyre hívod, ahol tudod, hogy van vegán lehetőség is (happy cow alkalmazás a segítségedre lehet). Elég kellemetlen helyzetet szülhet, ha a vegán családtag vagy barát nem tud magának semmi finomat sem választani.

Ha ajándékoznál

Kérlek, ne vegyél neki bőrből, szőrből készült dolgokat, ruhákat. Talán nem is kell magyarázni, hogy miért.

Végezetül..

A fent leírtakat olvasva, végülis nem egy tarthatatlan, lehetetlen életmód ez a vegán, ugye? Tartsuk tiszteletben egymást, egymás döntését és mindenki biztosan boldog lesz.

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)