vegán bevásárlás maradjotthon karantén vegánblog

#maradjotthon vegán! De mi legyen a spájzban?

#maradjotthon vegán! De mi legyen a spájzban?

Az idén (2020) tavaszán Európába betörő és elterjedő koronavírus járvány egyik legjobb megfékezési módja a social distancing, azaz a a társadalmi távolodás. Jelentősen átalakul az életünk, de természetesen, egy vegán a veszélyhelyzet idején is vegán marad. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, milyen élelmiszert és eszközöket érdemes otthon tartani és beszerezni, hogy minél kevesebbet kelljen kilépni a biztonságot adó házból, és érintkezni másokkal.

Korábban is terveztünk olyan cikket, ami arról szólt (volna), hogy egy vegán konyhába, kamrába mit érdemes felhalmozni, hogy változatos ételeket készítsünk – nem csak veszélyhelyzet esetén.

Mivel a legtöbb kiszállító – legyen szó étteremről, büféről bármiről – még nem igazán vegánbarát – főleg nem egészséges vegán-barát  – menüvel rendelkezik, így nagyrészt otthon sütünk-főzünk.

Sosem gondoltuk volna, hogy ez a bejegyzés a tavaszi koronavírus járvány miatt kerül még inkább előtérbe, ezzel együtt teljesen átrendeződik fejünkben a fontossága.

Természetesen ez a lista nem tükrözheti mindenki igényét, ízlését, így leginkább arról szól, melyek azok az élelmiszerek, alapanyagok, amelyeket mi is tartunk itthon és hosszútávon is hasznát vesszük. Erről már egy videót is feltöltöttünk a YouTube-csatornánkra:

Szóval, akkor miket érdemes beszerezni?

Jöjjön egy bő lista a teljesség igénye nélkül. Ha úgy látod, hogy valami hiányzik róla, írd meg a YouTube videó alatt kommentben és bekerül ide is! Köszönjük!

  • hüvelyesek: (csicseriborsó, babok, lencsék, sárgaborsó, felesborsó) száraz, konzerves – plusz ezekből liszt, tészta, mungóbab csíráztatni
  • szójakészítmények: tofu, tempeh, szójaszósz (ha gluténmentes, tamari), miszo paszta, szójatej
  • gabonák: (barnarizs, köles, hajdina, amaránt, quinoa, bulgur*, árpagyöngy*, zabpehely*- van belőle gluténmentes, stb.)
  • magok- lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag, mandula, kesudió, dió, chiamag (nem sózott, nem pörkölt) tahini (szezámmagkrém) –ha nem otthon készíted
  • lisztek, csicseriborsó, köles, hajdina, *teljeskiőrlésű, ha nem eszel gluténmentesen
  • keményítők: tápióka, burgonya, kukorica
  • tészták- (teljeskiőrlésű) kukorica, köles, csicseri, rizs, bab, *durum
  • növényi tejek, tejpor
  • só, ételízesítők, (cukormentes-, mesterséges édesítőszer-mentes ketchup, dijoni mustár, majonéz) alap fűszerek, ecet, balzsamecet, (gm) sörélesztőpehely, mindenmentes vegeta, bio zöldségleveskocka, különleges fűszerek (kurkuma, curry, gyömbér, hagymapor, fokhagymapor, füstölt paprika, folyékony füst, fekete só (tojás íz eléréséhez)
  • balzsamecet, borecet, rizsecet, stb
  • édesítő (eritrit), aszalt gyümölcsök (cukormentes datolya, mazsola, sárgabarack, füge), kókuszreszelék –akár tejet is készíthetünk belőle juharszirup/datolyaszirup/rizsszirup – nem számít teljesértékűnek
  • vitaminok: B12, D vitamin
  • mélyhűtött gyümölcsök, zöldségek
  • konzerv zöldségek –borsó, kukorica, gomba paradicsomszósz, darabolt paradicsom stb.
  • friss zöldségek, gyümölcsök (krumpli, hagyma, alma, banán, stb)
  • útifűmaghéj
  • agar agar  – a vegán zselatin
  • vegán sajthelyettesítő, ha nem bírod sajt nélkül (pl. violife) – mértékkel fogyasztandó, mert nagyrészt növényi zsírból áll- nem számít teljesértékűnek
  • kávé, tea, cukormentes kakaópor
  • vegán étcsoki
  • cukormentes lekvár
  • savanyúságok
  • lisztek – sütéshez, főzéshez
  • lisztkeverékek, ha használunk – nem mind teljesértékű, de kényelmesek

Milyen konyhai eszközökre lehet szükség?

Szükség lehet néhány tárgyi eszközre is, ami most még talán nem áll rendelkezésre. Természetesen ezek az eszközök megkönnyítik az életünket és a konyhában történő mozgásunkat. Mindegyik helyettesíthető, főként plusz emberi erővel.

  • jó zöldséghámozó, kés
  • tapadásmentes serpenyő, tepsi, hozzá sütőpapír, szilikonformák
  • botmixer
  • kávédaráló
  • késes aprító
  • jó erős turmixgép/ blender – viszi a magokat, és a jeget is
  • forrólevegős sütő
  • növényi tejfőző (ha kedvet kapnál az otthoni tejfőzéshez)

Hogy lehet megkönnyíteni a mindennapokat?

Most pedig érkezzen néhány praktika, tanács, amelyek jól jöhetnek a hétköznapokban. Ezt az otthon töltött időt nem feltétlenül kell a konyhában tölteni, sokkal inkább használjuk önfejlesztésre, könyvolvasásra, kikapcsolódásra vagy épp önmagunk felfedezésére.

  • mivel a konzervnél jobb az otthon készített étel, érdemes nagyobb adagban lefőzni egyszerre babot, csicseriborsót, lencsét, és kiadagolva betenni a mélyhűtőbe, hogy mindig legyen kéznél, ha szükségünk van rá, és nincs időnk 8 óra áztatást kivárni
  • tervezzük meg mindig pár nappal előre, hogy miket fogunk enni/főzni
  • készítsünk nagyobb adagokat köretekből, hüvelyesekből, és variáljuk a hét folyamán, zöldségekkel kiegészítve
  • mindig csináljunk előre szendvicskrémeket, szószokat, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni, mindig legyen mihez nyúlnunk
  • ami egyik nap leves, másnap lehet szósz tésztára, krumplira, rizsre, stb.
  • érdemes saját magadnak darálni a lenmagot, sokkal olcsóbb

Milyen ételt készítettél mostanában?

A #maradjotthon idején is várjuk a recepteket, fotókat a Vegán receptek – vegán blog facebook csoportban, ahova majdnem mindennap kerül fel a részünkről is egy-egy új finomság, illetve heti két videót a YouTube-ra is feltöltünk.

 

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)