Ha növényi alapra helyeztük az étrendünket vagy akár tervezzük, sőt akkor is ha nem, a kesudió beépítése az étrendünkbe egy nagyszerű lépés.
Miért? A válasz egyszerű: sok fehérjét és egészséges zsírsavakat, antioxidásokat tartalmazó olajos mag nagyszerű alapanyag nem csak önmagában fogyasztva, de különböző receptek hozzávalójaként is. Önmagában is szuper választás más magokkal keverve, salátákhoz vagy gyümölcsök mellé fogyasztva, de a vegán konyhában is alaptétel. Használhatjuk különböző sajt és tejszínpótló megoldásként, nagyon könnyen válthatjuk ki vele az állati eredetű tápanyagokat. a továbbiakban nézzünk meg néhány kesudióval készült receptet.
Besamel kesudióból
![](http://veganblog.hu/wp-content/uploads/2023/02/Kesubesamel--768x768.jpg)
Ahogy a bevezetőben említettük, a kesudiót azért is kedveljük kifejezetten a vegán konyhában, mert rengeteg olyan alapesetben tejterméket tartalmazó összetevőt elő tudunk belőle állítani, amit sokan talál hiányolnának étrendjükből. Ezúttal a tökéletes lasagna vagy muszaka recepthez használható besamelmártást készítettük el.
Recept: https://veganblog.hu/recept/besamel-kesudiobol/
Kemény, szeletelhető kesudió sajt
![reszelhető kesudió sajt recept vegánblog](http://veganblog.hu/wp-content/uploads/2020/01/reszelheto%CC%8B-kesudio%CC%81-sajt-recept-vega%CC%81nblog.jpg)
Ha pedig tejtermék helyettesítés, akkor természetesen a sajtokat sem hagyhattuk ki a listáról. Ez a kesudióból készülő keménysajt recept tökéletesen szeletehető, így ideális lehet szendvicsekre vagy pizzához. Na persze az sem lenne meglepő, ha egyesek csak úgy rájárnának csipegetni erre a finomságra.
Recept: https://veganblog.hu/recept/kemeny-szeletelheto-kesudio-sajt/
Csőben sült rakott tészta fehér szósszal
![](http://veganblog.hu/wp-content/uploads/2022/01/Csoben-sult-Rakott-teszta-feher-szosszal-768x768.jpeg)
De hogy a főételek se maradjanak le a sorból, következzen egy rakott tészta recept, ahol a kesudiót a krémes állag eléréséhez használtuk fel. Na meg persze az ízélményhez is nagy mértékben hozzájárul majd ez a népszerű mag. Kicsit ugyan időigényesebb recept, ám a siker szinte garantált lesz vendégeink körében.
Recept: https://veganblog.hu/recept/csoben-sult-rakott-teszta-feher-szosszal/
Rózsaszín szósz kesuval
![rózsaszín paradicsomos szósz](http://veganblog.hu/wp-content/uploads/2023/02/Rozsaszin-paradicsomos-szosz-kesudioval--768x768.jpg)
Ha szeretnénk egy kicsit elrugaszkodni a megszokott színektől az asztalon, akkor remek választás lehet ez a kicsit Barbie-szerű fogás. Egy biztos, a gyerekeknek szinte biztosan nagyon fog tetszeni az újdonság, pláne mikor belekóstolnak és az ízek is leveszik majd őket a lábukról.
Recept: https://veganblog.hu/recept/rozsaszin-szosz-kesuval/
Kesudiós panna cotta
![kesudiós panna cotta recept vegánblog](http://veganblog.hu/wp-content/uploads/2019/11/kesudio%CC%81s-panna-cotta-recept-vega%CC%81nblog.jpg)
Na persze a desszertjeinkből sem hagyhattuk ki a kesudiót, így született meg például ez a panna cotta recept, amit még az igazi olasz Donnák is elismernének. Ráadásul így az eperszezonban igazán fenséges édességet készíthetünk, amiből legalább két kör repetára számítsunk fejenként, mikor az adagokkal számolunk.
Recept: https://veganblog.hu/recept/kesudios-panna-cotta/
Vegán vanília fagyi
![](http://veganblog.hu/wp-content/uploads/2021/07/vanilia-fagyi--768x769.jpg)
Forró nyári napokon pedig mi lehetne tökéletesebb, mint egy jól megérdemelt gombóc fagyi? Na jó, szerintünk van ami tökéletesebb…Például 2 gombóc.. vagy 3 ☺ Ezt az alapreceptet ráadásul könnyedén felhasználhatjuk más édességek megkoronázásra vagy éppen a tökéletes jegeskávé elkészítéséhez. Nekünk máris csorog a nyálunk a gondolattól.