csicseriborsó receptek vegánblog

Csicseriborsó: vegán receptek a csodaösszetevővel

Csicseriborsó: vegán receptek a csodaösszetevővel

Egyre több helyen hallani, hogy a csicseriborsó mennyire egészséges, egy kiváló, növényi eredetű fehérje- és rostforrás, amely segíthet a testsúly és vércukorszint szabályozásában, valamint az emésztésben. Ezen felül magas a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, megtalálható benne például a folsav, a vas és a magnézium, amelyek kifejezetten fontosak az általános egészség szempontjából.

Ezenkívül a csicseriborsó olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni szervezetünket az olyan krónikus betegségektől, mint a különböző szívbetegségek, vagy a rák.

Következzen most egy receptcsokor ezzel a sokszínű összetevővel, de még előtte nézzük meg részletesen ezt a szuperélelmiszert.

A csicseriborsó: egy kis száraz anyag

A latinul cicer arietinum egy népszerű hüvelyes, amelyet szerte a világon értékelnek a sokoldalúsága és tápértéke miatt. A Földközi-tenger vidékén, a Közel-Keleten és Indiában már évezredek óta termesztik és fogyasztják.

A csicseriborsó egészségügyi előnyei

A csicseriborsó magas rost- és fehérjetartalma miatt különösen ideális étel vegetáriánusok és vegánok számára, de természetesen mindenkinek érdemes beépítenie az étrendjébe.

Gazdag B-vitaminokban, vasban, foszforban, magnéziumban és cinkben, amelyek elősegítik a szervezet egészséges működését. A csicseriborsó alacsony zsírtartalmú, alacsony kalóriatartalmú és alacsony glikémiás indexű, ami jó választás lehet azok számára is, akiknek célja a fogyás vagy egészségesebb ételeket keresnek a hétköznapokra.

A csicseriborsó előkészítése és tárolása

A csicseriborsó előkészítése egyszerű, de néhány fontos lépést érdemes szem előtt tartani.

Először áztassuk be a csicseriborsót legalább 4-6 órára vagy akár egész éjszakára, hogy megpuhuljon és könnyebben emészthetővé váljon. Az áztatás után öblítsük le, majd főzzük puhára, (ez általában 45 perc és 1 óra közötti időtartam).

Ha sietünk, használhatunk konzerv csicseriborsót is,  ilyenkor ezekre az előkészítési lépésekre nincs szükség, és azonnal felhasználható az ételekben, és valljuk be, jelentősen egyszerűbb is.

A száraz csicseriborsót érdemes jól záródó edényben, hűvös és száraz helyen tárolni, hogy elkerüljük a párásodást vagy épp a hő okozta minőségromlást. A megfőzött csicseriborsó akár egy hétig is eltartható a hűtőszekrényben, így előre elkészíthető és gyorsan felhasználható a sietős hétköznapokban.

Ízletes és változatos ételek csicseriborsóból

A csicseriborsó számos különböző ételben felhasználható, így könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe. A legismertebb csicseriborsó alapú étel a hummusz, amely egy krémes, pasztaszerű mártogatóst jelent, ezerféle felhasználási lehetőséggel és amelyet mi tahinivel, citromlével és fokhagymával készítünk.

A falafel, egy másik népszerű közel-keleti étel, fő összetevője a csicseriborsó, amelyet fűszerekkel kevernek, majd golyókká formálnak és kisütnek.

A csicseriborsó tökéletes hozzávaló salátákhoz, pörköltekhez és rizses ételekhez is. De még édességek is készíthetőek belőle. Indiában a csicseriborsóliszt széles körben használt élelmiszer, amelyet például pakora (zöldségfasírt) vagy pudla (palacsinta) készítéséhez használnak.

És azt is érdemes megemlíteni, hogy egy pénztárcabarát alapanyag.

Édesburgonyás csicseriborsós curry

Édesburgonyás csicseriborsós curry vegánblog recept
Édesburgonyás csicseriborsós curry

Az édesburgonyás csicseriborsó curry receptje ezt a két, vegánok által jól ismert alapanyagot kombinálja össze kókusztejjel, gyömbérrel és fokhagymával egy illatos és szívmelengető egytálétellé. Összetevői miatt kifejezetten jó rost- és növényi fehérje forrás, valamint gazdag úgynevezett egészséges zsírokban is. Tálalhatjuk rizzsel vagy naan kenyérrel, hogy igazán laktató legyen az ebédünk.

Recept: https://veganblog.hu/recept/edesburgonyas-csicseriborsos-curry/

Csicseriborsós gombafasírt

Csicseriborsós gombafasírt

A csicseriborsós gomba fasírt ízletes és tápláló vegetáriánus alternatívája a hagyományos húspogácsáknak. Összetevői miatt kifejezetten magas a fehérje és rosttartalma, mindemelett pedig ízeivel is egész biztosan elkápráztatja majd vendégeinket. Tálalhatjuk zsemlére, kedvenc köreteinkkel vagy saláta mellé a teljesértékű étkezés érdekében.

Recept: https://veganblog.hu/recept/csisceriborsos-gomba-fasirt/

Csicseriborsó pörkölt

vegán-csicseri-pörkölt
Csicseriborsó pörkölt

A csicseriborsó pörkölt egy kiadós és laktató fogás tele zöldségekkel és a jól ismert paprikás ízvilággal. Válasszuk hozzá kedvenc köreteinket, hogy semmiről se kelljen lemondanunk növényi alapú étkezésünk miatt és még a gyerekek is imádni fogják.

Recept: https://veganblog.hu/recept/csicseriborso-porkolt/

Csicseriborsólisztes frittata

vegán csicseriborsólisztes-fritatta recept vegánblog
Csicseriborsólisztes frittata

A csicseriborsó lisztes frittata a klasszikus olasz étel vegán alternatívája. Ez a csicseriborsólisztből és különféle zöldségekből készült étel hűen tükrözi a mediterrán reggelek hangulatát, de egy ízletes körettel vagy salátával tálalva bármelyik étkezésünknek teljesértékű szereplője lehet. Ha te is vágysz egy falat Olaszországra, akkor ez a recept Neked szól.

Recept: https://veganblog.hu/recept/csicseriborsoliszt-frittata/

2 összetevős csicseriborsólisztes palacsinta

vegán 2 összetevős csicseriborsólisztes palacsinta vegánblog
2 összetevős csicseriborsólisztes palacsinta

Ez a gyors és egyszerű reggeli bármelyik rohanós hétköznapot feldobhatja és ráadásul a variálhatósága szinte végtelen, akár édes, akár sós ízekre vágyunk.  Ha időnk engedi, vigyünk belőle kollégáinknak is, garantáltan nagy sikert aratunk majd vele, de vigyázat! Szinte biztos, hogy hamarosan újra kérni fogják új kedvencüket.

Recept: https://veganblog.hu/recept/2-osszetevos-csicseriborsolisztes-palacsinta/

2 összetevős csokis mousse, csokihab

2 összetevős csokihab recept vegánblog
2 összetevős csokihab recept

A csicseriborsóval kapcsolatban nem kell csak főételben gondolkodnunk, hanem akár édességben is. Egész pontosan a levével lesz dolgunk és kiváló csokihabot, mousset kaphatunk. Próbáljátok ki palacsintához vagy akár csak magában.

Recept: https://veganblog.hu/recept/2-osszetevos-csokihab/

Dupla csokis csicseriborsó brownie

Végül pedig következzen a népszerű brownie ízletes és egészséges alternatívája. Ez a csicseriborsóból, datolyából és kakaóporból készült sütemény magas rost- és antioxidáns tartalmú, és természetesen mennyeien finom. Tálaljuk egy pohár növényi tejjel és élvezzük bűntudatmentesen a napi desszertünket.

Recept: https://veganblog.hu/recept/vegan-duplacsokis-csicseriborso-brownie/

Összefoglalás

A csicseriborsó egy tápláló és sokoldalú szuperélelmiszer, amelyet érdemes beépíteni az étrendbe. Egészségügyi előnyei, számtalan felhasználási módja és egyszerű előkészítése miatt a csicseriborsó népszerű választás mindenki számára. Próbáld ki a csicseriborsót különféle ételekben, és fedezd fel, hogyan teheted még ízletesebbé és egészségesebbé a mindennapi étkezéseidet.

További érdekes, változatos recepteket találsz könyveinkben:

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)