Tejfölös uborka saláta

Nagymamám gyermekkoromban sokszor csinált nekem uborkasalátát, nagy kedvencem volt. Mikor vegán brassóit csináltam, eszembe jutott, hogy milyen jól illene hozzá, így gyorsan veganizáltam. Nagy sikere volt a családnál.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.hámozzuk meg az uborkát és gyaluljuk le vékony karikákra
  • 2.kicsit sózzuk meg, keverjük össze, és hagyjuk állni legalább 15 percig, hogy levet eresszen
  • 3.öntsük le róla a levet, óvatosan nyomkodjuk is ki még
  • 4.egy tálkában keverjük össze az ecetet, datolyapasztát, fokhagymát és öntsük az uborkára - van aki a tejfölt is ilyenkor hozzákeveri - alaposan keverjük össze, ha van rá idő, hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek
  • 5.szervírozzuk tálkákban, tegyünk rá ízlés szerint tejfölt (1-2 evőkanál), hintsük meg pirospaprikával és borssal

Hozzávalók

  • 2 db kígyóuborka
  • 1/2 kiskanál só
  • 2 dl növényi tejföl (pl. kesuföl teljes értékű) / növényi joghurt
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • 2-3 gerezd fokhagyma - nagyon apróra vágva vagy átpasszírozva
  • 1-2 kiskanál datolyapaszta (ez teljes értékű) / édesítő pl. eritrit (ritkán fogyasszuk)
  • Tálaláshoz: pirospaprika, bors