Recept megosztása

Kitri – ajurvédikus fogás – Tamaskó Anett receptje

Anett hozta nekünk ezt a receptet, mikor nálunk járt vendégségben. Ez egy ajurvédikus alap recept, mono-diétához is felhasználható. Nagyon finom lett, fantasztikus ízélmény az egzotikus fűszereknek köszönhetően.

 

6-8 adag
50 perc

ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.kezdjük a mungó bab elkészítésével - szűrjük le a beáztatott babot, majd a vízzel, kevés sóval tegyük fel főni egy fazékban lefedve - főzzük puhára
  • 2.egy másik edényben forraljuk fel a vizet a rizshez, közben egy serpenyőben forrósítsuk fel a kókuszzsírt, adjuk hozzá a rizst, 1-2 percig gyakran kevergetve pirítsuk, de figyeljük nehogy megégjen mikor kifehéredtek a rizsszemek, azután adjuk hozzá a forrásban lévő vizet, alacsony fokozaton kb.15 percig lefedve főzzük, míg beszívja az összes vizet
  • 3.majd egy másik serpenyőben hevítsük fel a kókuszzsírt, adjuk hozzá a mustármagot, addig süssük, míg pattogni nem kezd (érdemes fedő alatt kipattogtatni), ezután tegyük hozzá az édesköményt, keverjük át, majd a fahéjat, majd az őrölt kardamomot
  • 4.mikor már érezzük az illatát, adjuk hozzá a kurkumát, hinget, gyömbért, római köményt, mangóport végül adjuk hozzá a zöldségeket
  • 5.kb. 1 percen át kavargassuk, majd adjuk hozzá a vizet, (hogy épp ellepje) - addig főzzük, amig a zöldségek megpuhulnak ezután hozzáadhatjuk a főtt, leszűrt babot és a kész rizst, kicsit forgassuk át, főzzük össze

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Kitri – ajurvédikus fogás – Tamaskó Anett receptje?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók

  • 1 bögre (bögre=2,3 dl) mungóbab - minimum 6 órára beáztatva
  • 2-3 bögre víz
  • Zöldségekhez:
  • 2 evőkanál kókusz zsír - (teljes értékű étrend szerint piros lámpás )
  • 1/2 kiskanál (fekete) mustármag
  • 1/2 kiskanál édeskömény
  • 1 fahéj rúd
  • 5 kardamom magja / őrölt kardamom , ha csak az van otthon)
  • 1/2 kiskanál kurkuma
  • 1/2 kiskanál római kömény
  • 1/4 kiskanál gyömbérpor
  • csipet hing/asafoetida (hagyma ízt ad)
  • só ízlés szerint
  • 1 lime leve vagy 1/2 kiskanál mangópor
  • 2-3 bögre gyökérzöldség (idénynek megfelelőek) szeletelve - 1 db közepes céklát, 2 nagyobb sárgarépát, 2 kicsi fehérrépát kockáztunk fel
  • Rizshez:
  • 1 bögre basmati rizs (1 órára beáztatva, vagy legalább átöblítve)
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1/4 kiskanál só
  • 2 bögre forrásban lévő víz
  • Díszíthető: koriander levélellel vagy lime szelettel