Sós zabmuffin

Mi nem igazán vagyunk édesszájúak, jobban szeretjük a sós ételeket. Így született meg az igény erre fűszeres muffinra. 

Kitűnő reggelire, de akár uzsonnára, tízóraira is elcsomagolhatjuk. 

Mi édesburgonyából készítettük, de lehet sült sütőtökből is. 

 

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.melegítsük elő a sütőt 200 fokra
  • 2.főzzük meg a meghámozott, felkockázott édesburgonyát puhára enyhén sós vízben - kb. 20 perc - utána villával tudjuk pürésíteni
  • 3.egy tálban törjük össze egy kicsit a babot - nem kell pépesre
  • 4.adjuk hozzá az édesburgonya pürét, növényi tejet, citromlevet, keverjük össze
  • 5.keverjük hozzá a száraz alapanyagokat (zabpehely, szódabikarbóna, fűszerek)
  • 6.kóstoljuk meg, ízesítsük, ha még szükséges
  • 7.adagoljuk muffin formába
  • 8.süssük 200 fokon kb. 25-30 percig
  • 9.hagyjuk kicsit kihűlni, mielőtt kivesszük a formából
  • 10.rácson hűtsük ki teljesen

Hozzávalók

  • 2 bögre (bögre=2,3 dl) (gluténmentes) zabpehely
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál friss citromlé
  • 1/2 kiskanál őrölt kömény
  • 1/4 kiskanál pirospaprika, 1/4 kiskanál füstölt pirospaprika
  • 1/2 kiskanál vöröshagyma granulátum, fokhagymapor
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely - elhagyható
  • 1 és 1/4 bögre natúr növényi tej - lehetőleg házi
  • 1/2 kis konzerv /3/4 bögre főtt vörös vesebab - leöblítve, lecsepegtetve
  • 1/2 bögre édesburganyapüré ( kb. 1 közepes édenyburgonyából) vagy sütőtökpüré - a megsütött tököt villával nyomkodjuk össze alaposan