Recept megosztása

Gluténmentes, vegán kenyér

Nagyon jól sikerült ez a kenyér. Nem könnyű vegán, gluténmentes, olajmentes kenyeret találni a boltokban – de otthon sütni sem. Ez ráadásul még finom is lett! A külseje jó ropogós, még finomabb pirítósnak. Kölesmentes is, ha esetleg valakinek ez is számít. És elkészíteni sem egy ördöngösség: Mi egy órát sütöttük, de ez nyilván sütőtől is függ, mindenkinek ki kell tapasztalnia.
Mindenképpen meg kell várni, hogy kihűljön, és azután szeletelni.
Ha esetleg még nedves belül, azt jelenti, hogy nem sütöttük elég ideig – pirítva így is finom.
A quinoát és a hajdinát nem kell főzni hozzá, csak előző éjjel beáztatni.

1 db kb. 850 grammos
70 perc

ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.előző este áztassuk be a hajdinát és a quinoát vízbe – össze is keverhetjük - alaposan lepje el
  • 2.mikor nekikezdünk a kenyér-készítésnek, melegítsük elő a sütőt 180 fokra és készítsünk elő egy kenyérsütő formát, béleljük ki sütőpapírral, ha szükséges
  • 3.öblítsük le és alaposan csepegtessük le a hajdinát és a quinoát
  • 4.tegyük a zabpelyhet, chia magot, útifűmaghéjat egy késes-aprítóba, és pár percig járassuk – míg a zabpehely lisztszerű állagot eléri – majd tegyük át egy tálba
  • 5.keverjük el jól benne a sütőport, szódabikarbonát, sót
  • 6.öntsük a késes aprítóba a nedves hozzávalókat – vízből annyit, h ne menjen a maximum felirat fölé
  • 7.pár percig daráljuk, nem kell teljesen homogénnek lennie
  • 8.keverjük hozzá a száraz alapanyagokhoz a tálban
  • 9.alaposan keverjük össze
  • 10.(ha valakinek van nagy méretű aprítója, csak tegye bele az összes hozzávalót, és pár perc alatt dolgozza össze)
  • 11.öntsük bele az előkészített sütőformába, egyengessük el benne szilikonlapáttal
  • 12.süssük 180-200 fokon kb. 60 percig
  • 13.vegyük ki a sütőből, helyezzük át rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Gluténmentes, vegán kenyér?
Kattints az értékeléshez

Száraz hozzávalók

  • 1,5 bögre (bögre=2,3dl) /145 g gluténmentes zabpehely
  • ¼ bögre chia mag
  • ¼ bögre útifűmaghéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só

Nedves hozzávalók

  • ½ bögre (bögre=2,3dl) quinoa – előző este beáztatva, használat előtt leöblítve, lecsepegtetve
  • ½ bögre hajdina - előző este beáztatva, használat előtt leöblítve, lecsepegtetve
  • 1,5 bögre víz
  • ¼ bögre cukrozatlan almaszósz