Recept megosztása

Krémes cékla rizottó

Még akár ma ebédre vagy vacsorára meg tudjátok csinálni:

Ez a gyönyörű színű rizottó nagyon kényelmesen készült , ugyanis a sütőben sült, így nem kellett mellette állni és folyamatosan kevergetni. Az íze meg egyszerűen csodálatos. Mi magában ettük salátával, de egy kis (kesu)tejföllel meglocsolva is érdemes megkóstolni. Nem vegánokon is teszteltük, és nekik is nagyon ízlett.

4 személy
50 perc

ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.kb. 15 perccel azelőtt, hogy elkészülne a céklánk a sütőben, egy edényben kevés vízen/olajon dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát – olyan edényt válasszunk, amit utána le tudunk fedni, és be is tudjuk tenni a sütőbe – tehát semmi műanyag nincs rajta
  • 2.keverjük hozzá a rizst, forgassuk össze alaposan a hagymával
  • 3.öntsük rá a fehér bort, majd forraljuk kb. 5 percig
  • 4.tegyük hozzá a forró levest/ vizet a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a kakukkfüvet, és alaposan keverjük össze
  • 5.fedjük le, majd helyezzük a meleg sütőbe 15 percre miután kivettük a céklát a sütőből
  • 6.hámozzuk meg a sült céklát, és késes aprítóban pürésítsük – ha úgy szeretnénk, hagyhatunk ki belőle, és azokat apróra vághatjuk, vagy nagyobb darabokkal a végén díszíthetjük
  • 7.15 perc után óvatosan vegyük ki a rizst a sütőből, vegyük le a fedelét, és keverjük hozzá a céklapürét/ darabokat, és a sörélesztőpelyhet, igazítsunk a fűszerezésen, ha szükséges
  • 8.tálaljuk egy kis növényi tejföllel /tejszínnel, a tetejére szórt kaporral/ friss petrezselyemmel és az extra sörélesztőpehellyel

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Krémes cékla rizottó?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók

  • 500 g cékla sütőben megsütve, meghámozva (főttből is jó, azt is kicsit süssük meg a sütőben olaj nélkül) – nyers cékla sütése kb.50-60percet vesz igénybe 180 fokon
  • 2 fej (lila) hagyma - finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma - apróra vágva
  • 250 g rizottó rizs vagy kerekszemű rizs
  • 1,5 dl fehér bor (elhagyható)
  • 7 dl forró zöldségleves, vagy 7 dl forró víz+ 1 evőkanál natúr ételízesítő+ só
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 4 evőkanál növényi tejföl (lehetőleg házi készítésű, de boltival is működik)/tejszín –el is hagyható
  • só, bors, kevés kakukkfű
  • ízlés szerint mehet hozzá kis balzsamecet, vagy valami édesítő – datolyaszirup, juharszirup, stb. – mi most nem használtunk
  • maroknyi apróra vágott friss kapor /petrezselyem/ bazsalikom / koriander ízlés szerint