Medvehagymás köleskrém

Tavasszal jön a medvehagyma szezon. Már krémlevest készítettünk belőle, most valami izgalmasabbra vágytunk, becsempésztük egy finom szendvicskrémbe.  A medvehagyma pikáns íze és a köles krémes állaga harmonikus egységet alkot, melyet a tahini és a citromlé tesz teljessé. 

Kenjük a medvehagymás köleskrémet pirítósra, tálaljuk friss zöldségekkel, például uborkával, paradicsommal vagy retekkel, de használhatjuk mártogatósként is vagy jobban felhigítva akár tésztaszószként. Mi most sós édesburgonyás gofrival ettük.

Ha nem szeretjük a túl intenzív hagyma ízt, de szeretnénk, hogy szép zöld legyen a krémünk, a medvehagyma egy részét váltsuk ki bébispenóttal. 

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.alaposan öblítsük át a kölest folyó víz alatt - így nem lesz kesernyés íze
  • 2. tegyük a kölest egy lábasba a 3,5 bögre vízzel, sóval, borssal, ételízesítővel, fokhagymaporral főzzük puhára, majd hagyjuk hűlni egy kicsit
  • 3. közben alaposan mossuk meg a medvehagymát, és vágjuk durvára
  • 4.tegyük a főtt kölest, a medvehagymát, a tahinit, a citromlevet, sörélesztőpehelyhet késes aprítóba
  • 5. turmixoljuk simára a krémet - ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kevés növényi tejet
  • 6. kóstoljuk meg, és ízlés szerint még fűszerezzük
  • 7.tegyük néhány órára hűtőbe, hogy kihűljön és összeérjenek az ízek

Hozzávalók:

  • 1/2 bögre (bögre=2,3 dl) száraz köles
  • 1,5-2 bögre víz
  • 1 csokor (100 g) friss medvehagyma, de lehet kevesebb is, és bébispenóttal keverni
  • 1 evőkanál tahini (szezámpaszta)
  • 1 kiskanál friss citromlé
  • 2-3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 1 evőkanál mindenmentes ételízesítő
  • 1 /2-1 kiskanál fokhagymapor
  • 1-2 evőkanál növényi tej (ha szükséges)