Hogy mi is a chowder? Sűrű leves, tartalmas főzelék? Hát valami ilyesmi. Nálunk mindig nagy sikert arat. Ezzel a kukoricalevessel sem volt másképp. Olyan sűrű lett, hogy a kanál is megállt benne.
Ha figyelünk a zsírbevitelre, készítsük növényi tejjel kókuszkrém helyett, esetleg, ha nem találjuk elég sűrűnek, 1-2 evőkanál zabpehelyliszttel vagy barna rizsliszttel habarjuk be.
1.kapcsoljuk be a kuktán a sütés funkciót, dinszteljük meg kevés vízen a hagymát, fokhagymát pici sóval
2.adjuk hozzá a zellert, sárgarépát, azokat is dinszteljük meg pár perc alatt
3.öntsük hozzá a maradék vizet a kukoricával, az édesburgonyával és a fűszerekkel együtt
4.fedjük le a kuktát, ellenőrizzük a gőzkiengedő szelepet, majd kézi beállítással állítsuk be magas nyomáson 7 percre
5.mikor letelt a 7 perc, várjunk még 10 percet, majd gyorsan engedjük ki a nyomást
6.keverjük hozzá a növényi tejet/ kókuszkrémet, sörélesztőpelyhet, citromlevet is
7.szedjük ki a babérleveleket, majd botmixer segítségével turmixoljunk bele a levesbe - a kívánt sűrűség eléréséig - mi szeretjük, ha kicsit darabos - tehetjük a felét egy turmixgépbe, és abban is simára turmixolhatjuk
8.ha nem találjuk elég sűrűnek, hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a hideg vízzel elkevert lisztet - ez esetben kapcsoljuk vissza sütés programra a kuktát, főzzük addig a levest, míg besűrűsödik
9.kóstoljuk meg és fűszerezzük még ízlés szerint, adhatunk hozzá chili pehelyt, a tetejét szórjuk meg petrezselyemmel, metélőhagymával
Hozzávalók
2 közepes vöröshagyma - apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
1 szál szárzeller - apróra vágva
1 nagyobb sárgarépa - reszelve
2 kisebb édesburgonya - felkockázva
4 bögre (bögre=2,3 dl) fagyasztott kukorica vagy 2 kis konzerv kukorica - tegyünk el belőle pár evőkanálnyit díszítéshez
2-3 bögre víz
1-2 kiskanál só
3-4 evőkanál mindenmentes ételízesítő
1/2 kiskanál őrölt kömény
1/8 kiskanál bors, kurkuma
2 babérlevél
1/2 kiskanál füstölt paprika
1 bögre növényi tej vagy kókuszkrém (diéta szerint)
pár csepp citromlé
1 - 2 evőkanál sörélesztőpehely - elhagyható
Habaráshoz, ha szükséges:
1-2 evőkanál zabpehelyliszt vagy rizsliszt plusz 1 bögre hideg víz